"PREGOVARA SE O PRAVEDNOM I TRAJNOM MIRU": Ursula fon der Lajen evroposlanicima otkrila više nego što je trebalo o UKRAJINI?
Foto: EPA Ronald Wittek

govor u strazburu

"PREGOVARA SE O PRAVEDNOM I TRAJNOM MIRU": Ursula fon der Lajen evroposlanicima otkrila više nego što je trebalo o UKRAJINI?

Planeta -

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, založila se danas da Evropska unija (EU) pruži veliku finansijsku podršku Ukrajini i da snažno podrži nastojanje Kijeva da se priključi EU.

Ona je govorila uoči, kako se ocenjuje, presudnog samita evropske dvadesetsedmorice, u četvrtak i petak na kome treba da se odluči da li će Unija odobriti početak pregovora o pristupanju s Ukrajinom, kao i evropsku pomoć od 50 miliona evra u obliku poklona i zajmova.

- Treba da damo Ukrajini ono što joj je potrebno da bude jaka danas, da bi bila snažnija sutra, u trenutku kada se pregovara o pravednom i trajnom miru - rekla je Fon der Lajen pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Ona je istakla da u vreme kada se rat produžava EU treba da dokaže šta znače njene reči da će podržavati Ukrajinu 'koliko god je potrebno".

- Ukrajina se ne bori samo protiv osvajača, već takođe za Evropu. Pridruživanje našoj porodici bila bi za Ukrajinu najveća pobeda - rekla je Fon der Lajen i dodala da za to EU treba da odigra "odlučujuću ulogu".

Ursula von der Lejen
foto: EPA Ronald Wittek

Po njenim rečima, EU treba da garantuje Ukrajini stabilno i znatno finansiranje tokom naredne četiri godine, što će, kako je ukazala, dati poverenje investitorima i uliti nadu ukrajinskim borcima.

Međutim, mađarski premijer Viktor Orban, jedini lider EU koji je zadržao bliske veze sa Kremljom posle početka ruske invazije, preti blokadom ključnih odluka Unije u vezi s Ukrajinom.

Ursula von der Lejen
foto: EPA Ronald Wittek

U nadi da će otkloniti mađarsku blokadu Evropska komisija treba danas da odluči da za Budimpeštu oslobodi još oko 10 milijardi evra. To je izazvalo žustre reakcije u Evropskom parlamentu gde se evroposlanici brinu zato što će Brisel "popustiti pred ucenama" nacionalističkog mađarskog lidera.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

00:33

Ursula fon der Lajen će danas tokom dana razgovarati sa Volodimirom Zelenskim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track