RUS DOLETEO U AMERIKU IZ DANSKE, A NE SEĆA SE KAKO: Nema ni pasoš ni kartu, nema ga na spiskovima, FBI se pita ko je SLEPI PUTNIK
Foto: Randy Duchaine / Alamy / Alamy / Profimedia

MISTERIJA

RUS DOLETEO U AMERIKU IZ DANSKE, A NE SEĆA SE KAKO: Nema ni pasoš ni kartu, nema ga na spiskovima, FBI se pita ko je SLEPI PUTNIK

Planeta -

Muškarac koji je doleteo avionom iz Danske u Los Anđeles bez pasoša ili karte rekao je američkim vlastima da se ne seća kako je prošao bezbednosnu kontrolu u Evropi, navodi se u federalnoj tužbi koju je podneo FBI.

On je optužen za federalni zločin u SAD i preti mu petogodišnja zatvorska kazna, a istraga je u toku jer je cela priča, najblaže rečeno, vrlo neobična. Sergej Vladimirovič Očigava stigao je na aerodrom u Los Anđelesu 4. novembra letom 931 "Skandinavijan erlajnza" iz Kopenhagena.

Američkim vlastima je ovaj muškarac, koji tvrdi da je rođen 1977. godine, najpre rekao da je ostavio pasoš u avionu kojim je leteo.

Međutim, službenik američke carinske i pogranične službe nije mogao da ga pronađe ni na jednom spisku putnika bilo kojeg dolaznog međunarodnog leta, navodi se u tužbi koja je 6. novenbra podneta saveznom sudu u Los Anđelesu.

Očigava je optužen da je bio slepi putnik u avionu, a izjasnio se nevinim na čitanju optužnice. Suđenje je zakazano za 26. decembar, piše Gardijan. Iako nije imao ni pasoš ni vizu za ulazak u SAD, carinici su među njegovim stvarima pronašli ruske i izraelske isprave. Ipak, u tužbi nije navedeno koje je nacionalnosti niti da li je dvojni državljanin.

Policajci su takođe u njegovom telefonu pronašli fotografiju koja delimično prikazuje pasoš s njegovim imenom, datumom rođenja i brojem pasoša, ali ne i njegovu fotografiju.

Bizarno ponašanje

Posada leta rekla je istražiteljima da je Očigava tokom poletanja bio na sedištu koje je trebalo da bude slobodno, a zatim je lutao po avionu, menjao sedišta i pokušavao da razgovara s drugim putnicima koji su ga ignorisali.

Tražio je i dva obroka dok su stjuardese putnicima posluživale hranu, a navodno je pokušao da pojede i čokoladu koja je pripadala kabinskom osoblju.

avion, letenje
foto: Randy Duchaine / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom ispitivanja Očigava je izjavio da ima doktorat iz ekonomije i marketinga i da je ranije radio kao ekonomista u Rusiji. Tvrdio je i da nije spavao tri dana i da ne razume šta se događa, navodi se u dokumentu koji je potpisao FBI.

Kako je ušao u avion i bez čekiranja prošao kroz bezbednosnu kontrolu aerodroma u Danskoj - tvrdi da ne zna, a nije bio siguran ni da li je imao kartu.

Istražitelji su navodno u njegovom mobilnom telefonu pronašli i skrinšot karte koja prikazuje lokaciju hostela u Kilu u Nemačkoj, kao i kartu nepoznatog grada.

Neobičan incident

Stručnjaci za vazduhoplovstvo nazvali su incident neobičnim i sugerisali da se Očigava možda oslanjao na insajdersko znanje o operacijama aviokompanija.

- Nikada nisam čuo za takav pokušaj. Čuo sam za slučajeve ljudi koji su se krili po avionima, ali ovo je drugi nivo - rekao je Mark Gerčik, bivši glavni savetnik Savezne uprave za vazduhoplovstvo za Los Anđeles tajms.

Beri Skif, konsultant za vazduhoplovstvo i bivši pilot sa više od 30 godina iskustva, smatra da je Očigava znao kako da izbegne sumnju angažovanjem drugih putnika i članova posade.

- Momak je imao hrabrosti, moglo bi da se kaže, ali ostaje misterija zašto je to učinio - dodao je Skif.

Tom Mrozek, portparol američkog Državnog tužilaštva u Los Anđelesu, rekao je da je istraga o Očigavi i dalje u toku, ali vlasti veruju da je on ruski državljanin. Očigavin savezni javni pravobranilac nije za sada odgovorio na upite medija.

Zvaničnici "Skandinavijan erlajnza" samo su rekli da su upoznati s istragom u SAD i Danskoj.

(Kurir.rs/Dnevnik.hr/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track