IZRAEL POČEO SA UPUMPAVANJEM MORSKE VODE U TUNELE HAMASA! Miletić: "Hamasu ne odgovara da ostavi taoce da se podave!"
Foto: Kurir tv

Brutalno

IZRAEL POČEO SA UPUMPAVANJEM MORSKE VODE U TUNELE HAMASA! Miletić: "Hamasu ne odgovara da ostavi taoce da se podave!"

Planeta -

Uvek ćete zaštititi taoce kako biste kasnije mogli da ispregovarate nešto u svoju korist, poput novog primirja ili humanitarne pomoći

Miletić: Uništenje Hamasa će teško biti ostvarivo

Izraelske odbrambene snage (IDF) počele su sa upumpavanjem morske vode u tunele Hamasa ispod Pojasa Gaze sa ciljem da se militanti isteraju iz podzemnih skloništa!

Kako je preneo Vol strit džornal, Izrael je instalirao pet velikih pumpi na oko dva kilometra od izbegličkog kampa El Šati na severu Pojasa Gaze kako bi se na hiljade kubnih metara vode upumpalo u tunele, čija je dužina procenjena na oko 500 kilometara i koje su mediji ranije opisivali kao "Gaza metro".

Ivan Miletić
foto: Kurir TV, BELAL AL SABBAGH / AFP / Profimedia

Vode se pregovori

Vest je potvrdio i general-pukovnik Herzi Halevi, načelnik štaba IDF, koji je na konferenciji za novinare rekao da je "dobra ideja" upumpati vodu u tunele kako bi se oni uništili. Međutim, raste strah za život otetih izraelskih civila i vojnika, za koje se veruje da ih Hamas krije upravo u podzemnim tunelima.

Ivan Miletić, stručnjak za bezbednost, kaže za Kurir da je i Egipat svojevremeno pokušao da potopi tunele koje su Palestinci koristili za krijumčarenje u Pojasu Gaze, ali da to nije uspelo: - Pitanje je koliko su duboki ti tuneli i kako su povezani. Takođe, pitanje je i da je Hamas sa iskustvom iz Egipta već predvideo tako nešto i ugradio vrata koja bi sprečila potapanje, slično onima u podmornicama.

Naš sagovornik potvrđuje da postoji opasnost od stradanja talaca, ali da to nije u interesu Hamasa: - Generalno, ta opasnost postoji, ali uvek ćete zaštititi taoce kako biste kasnije mogli da ispregovarate nešto u svoju korist, poput novog primirja ili humanitarne pomoći. U pozadini vidimo da se vode pregovori. U utorak je 1.200 američkih i državljana drugih zemalja napustilo Pojas Gaze. Istovremeno, Izrael je otvorio svoj prelaz za dopremanje humanitarne pomoći, što daje indicije da se u pozadini vode pregovori o puštanju većeg broja talaca. Miletić dodaje i da je teško ostvariv izraelski cilj da Hamas bude uništen.

Pritisak na premijera

- Svedoci smo toga da ni Islamska država nije uništena, već zadaje sve više problema vlastima u Avganistanu. Problem sa svim ekstremističkim organizacijama jeste u tome što funkcioništu po sistemu ćelija, tako da vi možete da uništite sadašnje rukovodstvo, ali je sistem tako napravljen da ona opstaje i da su svaki sledeći sledbenici u suštini još radikalniji od svojih prethodnika.

Raste pritisak na vladu premijera Benjamina Netanjahua da ugovori prekid vatre i puštanje talaca na slobodu. Procenjuje se da Hamas drži još oko 140 talaca. Tokom nedavnog sedmodnevnog prekida vatre oslobodio ih je 110 u zamenu za 240 žena i tinejdžera koji su bili u izraelskim zatvorima. Juče je potvrđeno da su pronađena tela dvoje talaca u Gazi.

Benjamin Netanjahu
foto: Prinstcreen Youtube

U utorak poginulo 10 vojnika Utorak je bio najgori dan od početka kopnene invazije za pripadnike izraelske vojske. Poginulo je ukupno deset vojnika, a sedam ih je nastradalo u eksploziji u četvrti Šadžaija u Gazi. Među nastradalima je i potpukovnik Tomer Grinberg, komandir 13. bataljona elitne Golanske brigade. Od početka kopnene invazije ukupno 114 izraelskih vojnika je poginulo. Od toga je njih 13 nastradalo u takozvanoj prijateljskoj vatri. Tajms ov Izrael piše da su dvojica vojnika poginula jer su ih pregazila oklopna vozila.

Usvojena rezolucija UN, traži se hitan prekid vatre Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. Rezoluciju su podržale 153 zemlje, protiv je bilo deset, a uzdržane su bile 23 članice UN. Neobavezujućom rezolucijom se traži hitan humanitarni prekid vatre, kao i da se sve strane pridržavaju obaveza prema međunarodnom pravu. Poziva se i na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i obezbeđivanje humanitarne pomoći u Pojasu Gaze. Srbija je glasala za rezoluciju, a među uzdržanima su bile Nemačka, Italija, Ukrajina... Izraelski ambasador u UN je za govornicom pokazao broj telefona lidera Hamasa i poručio svima koji su za prekid vatre da pozovu taj broj.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track