ZAVRĆE SE SLAVINA Zelenski kukao i molio Amerikance za pomoć, a dočekao ga je JEZIV odgovor
Foto: AP/Andrew Harnik

muka teška

ZAVRĆE SE SLAVINA Zelenski kukao i molio Amerikance za pomoć, a dočekao ga je JEZIV odgovor

Planeta -

Volodimir Zelenski se ovog utorka obratio zastupnicima američkog Kongresa u pokušaju da sve skeptičnijim republikancima objasni kako bez neupitne podrške SAD-a Kijev neće moći da nastavi da pruža otpor Rusiji, koju bi napredak na ukrajinskom bojištu mogao da dodatno osokoli i poveća apetite prema drugim evropskim zemljama.

Za razliku od prošlog puta kad su ga američki zastupnici dočekali poput heroja te su govor pred Kongresom čak nekoliko puta prekinuli da ga nagrade ovacijama, ovaj put su bili osetno ravnodušniji, naglasivši time još jednom više nego očitu promenu javnog mnijenja u SAD-u.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/PEPE TORRES

Podsetimo, prema poslednjoj anketi CNN-a, više od polovine Amerikanaca, nezavisno od ideološke opredeljenosti, smatra da je SAD dosad učinila dovoljno za Ukrajinu te da bi Bajdenova administracija trebalo da počne da menja smer po pitanju tamošnjeg rata. Radikalna frakcija Republikanske stranke, koja de facto kontroliše Zastupnički dom, ne želi da odobri novi paket pomoći Ukrajini bez korenite reforme migrantske politike.

To je ukrajinskom predsedniku naglasio i novi čelnik tog tela, Majk Džonson, s kojim se Zelenski susreo. Nakon Zastupničkog doma Zelenski se susreo s liderom demokratske većine u Senatu Čakom Šumerom i čelnikom republikanske manjine Mičem Mekkonelom. Od njih je, naime, tražio novu pošiljku oružja, naglasivši pritom da bez "američkih raketa Patriot neće moći da ostvari nikakav dobitak na bojištima".

Nekolicina umerenih zastupnika Kongresa od Zelenskog je tražila pojašnjenje definicije "pobede" u ovome trenutku, s obzirom na to da protivofanziva nije ostvarila očekivane rezultate - da li je to zadržavanje aktuelnog statusa quo ili Kijev i dalje veruje da može da osvoji "otpisane" Donbas i Krim.

Nakon Kongresa Zelenski se uputio u Belu kuću gde se sastao s predsednikom Bajdenom.

"Drago mi je što ste kod nas jer smo mi i dalje uz vas. Ne gubite nadu" poručio je Bajden Ukrajincima.

Pregovori koje potparoli njegove administracije trenutno vode s republikancima veliki su test njegove stvarne moći. Osim što bi propast pregovora i nemogućnost dostavljanja vojne pomoći neprijatelju ozbiljno kompromitovale Bajdenov, ali i američki ugled na globalnoj sceni, u opasnost bi dovele samu Ukrajinu koja (previše) zavisi od američkog oružja bez kojeg nema gotovo nikakve šanse da se odupre neprijatelju. Prema podacima Kiel Institutea, SAD je Kijevu od februara 2022. dostavila polovinu iskorišćene vojne opreme. Upravo zato, da se vašington povuče u ovoj fazi sukoba, niti jedna druga zapadna zemlja ne bi mogla efikasno da popuni nastali vakuum, a Ukrajina bi ostala sama na vetrometini.

Džo Bajden
foto: AP/Jack Dempsey

Da situaciju smatraju ozbiljnom, potvrdili su i Bajdenovi najbliži saradnici koji su za Wall Street Journal pod uslovom da ostanu anonimni signalizovali da su spremni na novi set ustupaka kako bi u fotofinišu došli do kompromisa.

Krajem ove nedelje se, naime, Kongres privremeno raspušta zbog božićnih praznika. Navodno je na stolu i predlog da se zakonskim izuzećem drastično ograniči mogućnost apliciranja za azil na južnoj granici SAD-a. Demokratima je ideja prihvatljiva ako se pravnim jezikom dovoljno spretno definiše dotična odredba kako bi mogla da bude primenjiva samo u izuzetnim slučajevima.

Treba napomenuti kako je Bajdenov državni sekretar Entoni Blinken ovaj vikend pronašao rupu u zakonu, tj. izuzeće koje mu je omogućilo da mimo Kongresa Izraelu dostavi potrebnu pošiljku pomoći. Njegov je potez razbesnio američke zastupnike, čak i one iz Demokratske stranke, zbog čega će predsednik, ali i Stejt Departent s velikom dozom opreza pristupati toj opciji. Ali ona i dalje postoji, zlu ne trebalo.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track