PAPA FRANJA OTKRIO GDE BI ŽELEO DA BUDE SAHRANJEN: Otkrio da li postoji mogućnost da podnese ostavku
Foto: AP/Andrew Medichini

ovo je njegova želja

PAPA FRANJA OTKRIO GDE BI ŽELEO DA BUDE SAHRANJEN: Otkrio da li postoji mogućnost da podnese ostavku

Planeta -

Papa Franja je rekao da želi da bude sahranjen u rimskoj bazilici Santa Marija Mađore, a ne u Vatikanu kao druge pape, da bi mogao da bude u blizini svoje omiljene ikone Bogorodice.

Papa Franja, koji u nedelju puni 87 godina, rekao je da nikada nije razmišljao o ostavci tokom ove godine, iako je imao niz zdravstvenih problema, preneo je AP.

On je rekao za meksičku televiziju N+ da će sigurno posetiti Belgiju sledeće godine, a da se posete Polineziji i Argentini još razmatraju.

To je bio prvi papin intervju od njegovog poslednjeg napada akutnog bronhitisa, zbog čega je morao da otkaže učešće na samitu COP28 u Dubaiju.

Papa Franja
foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Papa, kome je dok je bio mladić odstranjen deo jednog plućnog krila, rekao je da se oporavio i da se sada oseća dobro.

On je naveo da postoji mogućnost da podnese ostavku i da se mora pripremiti za svaku mogućnost.

Papa Franja je već rekao da bi, ako se povuče, kao što je to učinio papa Benedikt XVI 2013. godine, želeo da živi van Vatikana, negde u Rimu, u rezidenciji za penzionisane sveštenike.

Papa je posebno odan ikoni Bogorodice koja se nalazi u bazilici Santa Marija Mađore, u blizini glavne železničke stanice u Rimu.

Posle svakog putovanja, papa Franja odlazi u tu baziliku da se pomoli pred ikonom u vizantijskom stilu "Spas naroda Rima", na kojoj se vidi Bogorodica ogrnuta plavom odorom kako drži dete Isusa.

(Kurir.rs/Blic/Preneo. A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track