PREDSEDNICA SLOVENIJE SE ŽALI KAKO JOJ JE MALA PLATA Jedva krpi kraj sa krajem
Foto: Profimedia

malo joj je

PREDSEDNICA SLOVENIJE SE ŽALI KAKO JOJ JE MALA PLATA Jedva krpi kraj sa krajem

Planeta -

Kao i njen prethodnik Borut Pahor, koji se pre više od decenije žalio kako teško preživljava s 3000 evra mesečno, čini se da ni aktuelna slovenačka predsednica Nataša Pirc Musar nije zadovoljna svojom platom. U njenoj administraciji smatraju da bi trebalo da ima pravo na određene dodatke, koje kao predsednica nema.

Naglašavaju da predsednica i službenici u njenoj administraciji svoj posao obavljaju u zakonskim rokovima propisanim Zakonom o radnim odnosima radi zaštite radnika, ali "za to ne dobijaju dodatnu platu ili naknadu". Slovenački mediji su preneli pisma koje je potparol predsednice Uroš Krek krajem novembra uputio tadašnjem ministru uprave Klemnu Boštjančiču.

Krek se u pismu požalio da predsednica nema pravo na dodatke osim na one koji se odnose na radni staž. Napomenuo je kako za sudije i državne branioce ne važe ista pravila, pa tako oni mogu da računaju na dodatak za dvojezičnost, poziciju koju obavljaju i rad u nepovoljnom radnom vremenu.

Nataša Pirc Musar
foto: Instagram Prinscreen

Predsednicin suprug ima pravo na naknadu

Iako je Ustavni sud o tome već odlučivao i zaključio da je sve u skladu s Ustavom, a u kabinetu predsednice smatraju da rešenje nije adekvatno.

"Ostali su dovedeni u neravnopravan ili nepovoljniji položaj u odnosu na sudije i državne branioce", stoji u pismu.

Krek je istakao kako se po pitanju naknada vidi neravnopravan položaj predsednice i zvaničnika u odnosu na državne službenike, ali i zvaničnike pravosudne vlasti. Neopravdano je, smatra, to što sada utvrđena visina plata zvaničnika "ni na koji način ne odražava njihov stvarni rad".

Inače, predsednica Slovenije pripada 65. platnom razredu, odnosno drugom po visini. Pritom joj osnovna bruto plata iznosi 5663.42 evra. Njen suprug Aleš ima pravo na mesečnu naknadu za pokrivanje troškova koja iznosi 15 odsto predsedničke plate.

(Kurir.rs/24ur/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track