MAĐARSKA BLOKIRALA POMOĆ UKRAJINI: Orban u 3 sata ujutru objavio šokantnu poruku PREGOVORI ZAVRŠILI U ĆORSOKAKU (FOTO)
Foto: AP Virginia Mayo

veto

MAĐARSKA BLOKIRALA POMOĆ UKRAJINI: Orban u 3 sata ujutru objavio šokantnu poruku PREGOVORI ZAVRŠILI U ĆORSOKAKU (FOTO)

Planeta -

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu.

- Rezime noćne smene. Veto za dodatni novac Ukrajini - napisao je mađarski premijer Viktor Orban oko 3 sata ujutru na društvenoj mreži X posle razgovora na samitu EU u Briselu.

Lideri EU rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sledeće godine. Ukrajina je kritično zavisna od finansiranja EU i SAD dok nastavlja da se bori protiv ruskih snaga.

- Imamo još vremena. Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedelja. Dogovorili smo se sa 26 zemalja. Viktor Orban to još nije bio u stanju da uradi. Prilično sam uveren da možemo da postignemo dogovor početkom sledeće godine. Mislimo na kraj januara - rekao je holandski premijer Mark Rute.

Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su lideri EU odlučili da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom i da Gruziji daju status kandidata. Mađarska - koja održava bliske veze sa Rusijom - dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez. Orban je na trenutak napustio pregovaračku sobu na "unapred dogovoren i konstruktivan način" dok je ostalih 26 lidera nastavilo sa glasanjem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku EU o pregovorima o članstvu kao veliku pobedu.

Ukrajina takođe očajnički traži odobrenje američkog paketa pomoći za odbranu od 61 milijardu dolara, ali ta odluka se takođe odlaže zbog velikih neslaganja između demokratskih i republikanskih poslanika.

(Kurir.rs/BBC/preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:16

VUČIĆ OBEĆAO I POMOĆ MAĐARSKE! Trudimo se da mala Anika pre 15. decembra ode u Budimpeštu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track