IZRAELCI VOJNICI PEVALI U DŽAMIJI: Sraman postupak, upali naoružani, a onda pustili POZNATU PESMU preko razglasa (VIDEO)
Foto: X printscreen

šok

IZRAELCI VOJNICI PEVALI U DŽAMIJI: Sraman postupak, upali naoružani, a onda pustili POZNATU PESMU preko razglasa (VIDEO)

Planeta -

Izraelske odbrambene snage osudile su ponašanje vojnika koji su snimljeni kako pevaju i mole se u džamiji u Dženinu na Zapadnoj obali.

Incident je zabeležen tokom operacije protiv militanata tokom koje je prema navodima palestinskog ministarstva zdravlja ubijeno 11 Palestinaca.

IDF je saopštila da će vojnici biti sankcionisani i dodala da će isto postupati i u drugim sličnim slučajevima zabeleženim u Gazi.

Društvenim mrežama kruži nekoliko video snimaka koji prikazuju scene iz džamije. Na jednom snimku, pesma o odgonu tame, povezana sa aktuelnim jevrejskim festivalom Hanukom, ori se na hebrejskom preko zvučnika u minaretu. Vojnik koja snima se smeje i pridružuje se pesmi.

Na drugom snimku se vidi vojnik u džamiji kako recituju jevrejsku molitvu u mikrofon.

Vojska je potvrdila da su pripadnici oružanih snaga postupili protiv IDF kodeksa ponašanja unutar verske institucije. U saopštenju se navodi da su odgovorni "odmah udaljeni" iz operativnih aktivnosti.

- Ponašanje vojnika na snimcima je ozbiljno i potpuno je u suprotnosti sa vrednostima IDF - navodi se u saopštenju.

Incidenti u Dženinu nisu prvi put da su izraelski vojnici ukoreni zbog lošeg ponašanja koje je snimljeno i potom objavljeno na društvenim mrežama.

Portparol IDF Danijel Hagari osudio je u nedelju ponašanje vojnika.

- Snage IDF deluju u skladu sa vrednostima i duhom IDF. Od vojnika na bojnom polju se zahteva da se ponašaju profesionalno i etički i mi nećemo praviti kompromise u vezi sa tim. U svakom slučaju video snimci nisu u skladu sa vrednostima IDF-a i biće preduzeti komandni i disciplinski koraci - rekao je Hagari.

Pripadnici IDF, podsetimo, nedavno su greškom ubili heroja koji je pritekao u pomoć žrtvama terorističkog napada na autobuskoj stanici u Jerusalimu.

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:44

STRAVIČNA PREDVIĐANJA STRUČNJAKA! Pored očigledne tragedije u Gazi, postoje i JEZIVE prećutane činjenice! IZRAEL GUBI PODRŠKU SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track