NASA OBJAVILA NEVEROVATAN SNIMAK Ovo je fenomen koji je u četvrtak prekinuo deo radio komunikacije na Zemlji
Foto: Printscreen/NASA

NASA OBJAVILA NEVEROVATAN SNIMAK Ovo je fenomen koji je u četvrtak prekinuo deo radio komunikacije na Zemlji

Planeta -

NASA je objavila slike, kako kaže, najsnažnije solarne baklje u poslednjih šest godina, odnosno vatrenog bljeska na površini Sunca, udaljenom 150 miliona kilometara, bila je toliko snažna da je u četvrtak nakratko prekinula radio komunikaciju na Zemlji.

Agencija je snimila slike jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letelice lansirane 2010. godine koja stalno prati sunčevu aktivnost.

Bila je to, kaže NASA, baklja najvećeg intenziteta klase Ks, sa potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letelice i astronaute.

Eksplozija energije u četvrtak izazvala je oko dva sata radio smetnji u nekim delovima SAD i drugde tokom dana. Centar za predviđanje vremena u svemiru Nacionalne uprave za atmosferu i okeane nazvao je to „neverovatnim događajem... verovatno jednim od najvećih solarnih radio događaja ikada zabeleženih“.

Centar je saopštio da se njegov uticaj na radio komunikacije osetio između podneva i 14 časova po istočnom vremenu u četvrtak i da njegovi naučnici analiziraju druge efekte CME „lociranog iznad krajnjeg severozapadnog područja sunca“.

To je bila najjača solarna baklja zabeležena od 10. septembra 2017, saopštio je centar, i najsnažnija u trenutnom solarnom ciklusu na određenoj udaljenosti.

Većina solarnih baklji klase Ks koje udaraju na Zemlju su ocenjene između jedan i devet, a događaj u četvrtak je klasifikovan kao Ks8.

Evropska svemirska agencija saopštila je da je najsnažnija solarna baklja u zabeleženoj istoriji bila događaj Ks28 4. novembra 2003.

Kurir.rs/Guardian/M.M.C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja