VELIKA AKCIJA INTERPOLA Više od 1700 osoba uhapšeno
Foto: Prinstcreen Twitter

VELIKA AKCIJA INTERPOLA Više od 1700 osoba uhapšeno

Planeta -

Više od 1700 osoba je uhapšeno je u 10 azijskih zemalja u sklopu široke operacije protiv krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja, saopštila je danas međunarodna policijska organizacija Interpol u Lionu. Više od 700 primeraka oružja, nekoliko stotina delova i više od 45.000 komada municije zaplenjeno je u prvoj kombinovanoj operaciji Interpola u Aziji, nazvanoj Operacija Okidač-Plotun II (Operation Trigger-Salvo II).

Cilj operacije provedene između 13. i 24. novembra bio je da poremeti prekogranično kretanje vatrenog oružja i utvrdi veze između terorista, transnacionalnih grupa organizovanog kriminala i krijumčara oružja. Budući da je jeftino i lako se može sakriti i transportovati, lako oružje postalo je standardna oprema takvih aktera u središnjoj, južnoj i istočnoj Aziji, rekao je Interpol.

To je zabeleženo u Pakistanu, gde je pronađeno nekoliko stotina komada vatrenog oružja s delovima i municijom, uglavnom u pokrajinama na granici s Afganistanom. Otkriće je dovelo do 614 hapšenja, novih istraga i boljeg uvida u rute koje kamioni iz Afganistana koriste kako bi prevozili oružje i municiju u Pakistan, prema Interpolu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:45

U akciji UKP MUP-a Srbije uz podršku INTERPOL-a, EVROPOL-a i SELEC-a uhapšene dve osobe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track