UBIJEN SNIMATELJ TELEVIZIJE NA JUGU POJASA GAZE Iskrvario do smrti
Foto: AP Victor R Caivano

TRAGEDIJA

UBIJEN SNIMATELJ TELEVIZIJE NA JUGU POJASA GAZE Iskrvario do smrti

Planeta -

Snimatelj katarske televizije Al Džazira ubijen je danas na jugu Pojasa Gaze, rekao je potparol televizije. Snimatelj Samer Abu Daka i njegov kolega povređeni su dok su izveštavali o bombardovanju škole, objavila je Al Džazira ranije u saopštenju.

Spasilačke ekipe nisu mogle da dopru do Abu Dake kako bi mu bila pružena medicinska pomoć.

"Spasioci su samo uspeli da pronađu telo snimatelja Samera Abu Dake", rekao je potparol televizije. Al Džazira je rekla da su novinari pogođeni projektilom koji je lansirala bespilotna letelica u gradu Kan Junis na jugu Gaze.

"Nakon ranjavanja Samer je ostavljen da krvari na smrt više od pet sati, jer su izraelske snage sprečile kola hitne pomoći i spasioce da dođu do njega, uskraćujući mu preko potrebnu hitnu pomoć", navodi se u saopštenju Al Džazire. Novinari su izveštavali iz grada na jugu Gaze koji je poslednjih dana u središtu izraelske kopnene ofanzive.

Bela kuća komentarisala stradanje novinara

Al Džazirin glavni dopisnik Vael al-Daduh ranjen je u ruku, ali je uspeo da stigne do obližnje bolnice, navodi Al Džazira. Daduh, dopisnik iz Gaze, posebno je poznat gledaocima širom Bliskog istoka nakon što je prošlog meseca tokom emotivnog prenosa uživo saznao da su njegova supruga, sin, kći i unuk ubijeni u, kako je mreža rekla, izraelskom vazdušnom napadu.

Tokom dva meseca rata u Gazi ubijena su najmanje 64 novinara i medijska radnika, saopštio je danas Odbor za zaštitu novinara (CPJ). CPJ je pozvao međunarodne vlasti da "provedu nezavisnu istragu o napadu kako bi počinioci odgovarali".

Upitan o ubistvu Samera Abu Dake, potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima: "Još uvek nemamo naznaka da Izraelci namerno napadaju novinare koji prate ovaj rat."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track