ZAKERBERG GRADI MISTERIOZNI BUNKER: Isplivali planovi milijardera, kompleks vredan 100 miliona $, a sve ukazuje na JEDNU STVAR
Foto: AP/Mark Lennihan, Shutterstock

za slučaj apokalipse

ZAKERBERG GRADI MISTERIOZNI BUNKER: Isplivali planovi milijardera, kompleks vredan 100 miliona $, a sve ukazuje na JEDNU STVAR

Planeta -

Milijarder Mark Zakerberg gradi veliki kompleks na Havajima koji bi navodno trebalo da mu posluži kao sklonište u slučaju apokalipse.

Izgradnja kompleksa sa podzemnim bunkerom i sopstvenim izvorima hrane i energije koštaće 100 miliona dolara, a američki mediji navode da je reč o tajnom projektu koji sugeriše da mogul društvenih medija zapravo pokušava da se obezbedi u slučaju apokalipse.

Kompleks osnivača Fejsbuka pod nazivom Koolau Ranč već je delimično izgrađen i uobličava se kao jedan od najskupljih ličnih građevinskih projekata u modernoj istoriji. Kompleks na ostrvu Kauai sastojaće se od više od deset zgrada sa dve centralne vile koje će biti povezane tunelom koji vodi do podzemnog skloništa od skoro 500 kvadrata sa otvorom za evakuaciju do kojeg se može doći preko merdevina. Na imanju će se nalaziti najmanje 30 spavaćih soba i 30 kupatila, a takođe će se nalaziti pansioni i grupa od 11 kućica na drvetu u obliku diska spojenih mostovima od užadi.

- Bunker će sadržati životni prostor i mehaničku sobu i imaće betonska i čelična vrata očigledno otporna na eksploziju - navodi Vajred pozivajući se na građevinske planove.

Ostali izlazi i ulazi kroz zgrade kompleksa imaće vrata sa zaključavanjem tastature i zvučnom izolacijom dok će biblioteka imati tajna vrata.

Kamere su već postavljene svuda, prema rečima jednog radnika, a planovi pokazuju da bi samo jedna manja zgrada ranča trebalo da ima više od 20 kamera.

Koolau Ranč ima još jednu karakteristiku koja pokazuje da izvršni direktor Mete možda želi da se obezbedi za slučaj nekakve apokalipse. Vajred navodi da će na imanju biti smešten rezervoar za vodu prečnika 17 metara i nešto više od pet metara visine zajedno sa sistemom pumpi dok će poljoprivreda na 1.400 hektara obezbeđivati izvore hrane.

- Zakerberg je već izgradio zid od dva metra oko kompleksa i naložio svim njegovim radnicima da potpišu NDA u vezi sa radom na imanju - navodi Vajred.

Portparol osnivača Fejsbuka kratko je rekao za portal da je Zakerberg potrošio 170 miliona dolara za kupovinu zemljišta za izgradnju ranča koji smatra svojom porodičnom kućom.

Meta se nije oglasila na zahtev za komentar.

(Kurir.rs/NY Post/preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track