DEČAK KOG SU OTELI PRE 6 GODINA, DANIMA BEŽAO KROZ FRANCUSKU: Detalji neverovatne priče o otmici Aleksa, baka nije gubila nadu
Foto: printscreen YT

DEČAK KOG SU OTELI PRE 6 GODINA, DANIMA BEŽAO KROZ FRANCUSKU: Detalji neverovatne priče o otmici Aleksa, baka nije gubila nadu

Planeta -

Otkriva se sve više detalja oko slučaja britanskog dečaka Aleksa Batija (17) koji je nestao u Španiji pre šest godina, a koji je ove nedelje pronađen živ i zdrav blizu Tuluza u Francuskoj. Aleks je do tamo stigao nakon što je pobegao iz "alternativne duhovne zajednice".

On je kao 11-godišnjak živeo u Oldamu, pored Mančestera, a u oktobru 2017. otišao je s mamom i dedom na odmor u Španiju, ali nikad se nisu vratili posle čega je organizirana i policijska potraga. Kasnije se ispostavilo da su njih troje otišli da žive u jednu duhovnu komunu u Francuskoj.

Dečakova baka Suzan Karuan, koja je imala starateljstvo nad njim rekla je da oseća olakšanje i da je sretna što je pronađen na sigurnom i zdrav, kako prenosi BBC. Baka je izjavila da je "tako dobro ponovno čuti njegov glas i videti njegovo lice", nakon što je razgovarala s Aleksom putem videopoziva, a trebali bi se napokon i videti tokom ovog vikenda.

Aleks, koji sad ima 17 godina, rekao je francuskim zvaničnicima da je stalno bio u pokretu sa svojim dedom i majkom otkako su nestali 2017., te da želi da vrati svoj život u Velikoj Britaniji.

Francuski student pronašao Aleksa

Podsetimo, vozač koji je u sredu, 13. decembra, putovao kroz francuske Pirineje slučajno je zatekao Aleksa kako usred noći, po jakoj kiši, hoda putem s ruksakom na leđima i skejtbordom pod rukom. Vozač se sažalio nad dečakom i povezao ga i usput doznao šta se Aleksu dogodilo. Ispričao mu je da su ga pre šest godina majka i deda zapravo oteli i odveli u duhovnu komunu i da misli kako je njegova majka pomalo luda.

Aleks je tokom vikenda pobegao iz komune smeštene u podnožju francuskih Pireneja i proveo četiri dana hodajući preko planina pokušavajući da dođe do svoje bake u Engleskoj. Kiša je padala kada se Fabian Acidini iz Tuluza, vozio putem dok je dostavljao lekove u planinskoj regiji Aude, te je oko 03:00 u sredu prošao pokraj mladića koji je hodao uz rub neosvetljene planinskog puta.

Stao je i poveo ga i tada doznao da je Aleks pobegao od majke i deda. Ispričao mu je da je shvatio da mora otići kad je njegova majka odlučila da preseli se u Finsku i da mu je dosadio takav nomadski način života.

Noćima hodao po Francuskoj

Već je hodao Pirinejima četiri dana i četiri noći, spavajući danju i hodajući uglavnom noću kako ne bi bio viđen. Sve što je imao bilo je 100 evra u gotovini, bez mobilnog i krenuo je prema Tuluzu. Hranio se svime što je mogao pronaći u poljima i vrtovima.

Dečak je bio plavokos, prilično visok, nosio je beli džemper i crne farmerke i koristio je svetiljku u mraku. Pod rukom je imao skejtbord, a na leđima ruksak, rekao je Fabian. Tinejdžeru je ponudio prijevoz i ispričao da je delovao jako sramežljivo.

- Razgovarali smo više od tri sata. Vrlo brzo je otkrio svoj pravi identitet, a zatim mi je ispričao svoju priču. Opisao je kako ga je majka otela, te da je od tada tri godine živeo u Španiji u luksuznoj kući s desetak ljudi, a u Francusku je stigao 2021. Rekao je da želi da ode svojoj porodici u Englesku - kazao je Fabian.

Aleks mu je kaže, ispričao i da ga majka zapravo nikad nije zarobila i da je mogao da odei kad je htio, a i dalje ne želi da kaže gde se tačno nalaze njegovi majka i deda.

- Nije izrazio nikakav animozitet prema majci, ali je silno želeo da pronađe svoju baku. Jako su mu nedostajali njegovi bližnji. Bio je žedan jer je hodao nekoliko dana, pa sam mu dao malo vode. Kad mi je objasnio svoju situaciju, dao sam mu svoj telefon. On sâm nikada nije imao neko sredstvo komunikacije. Poslao je baki poruku s mog Fejsbuka. Nažalost, nije odgovorila. U početku je Aleks želeo da ode u veliki grad kako bi pronašao pomoć i otišao u ambasadu, no ja sam ga odveo u policiju - ispričao je Fabian.

Aleksa je odvezao u opštinu Revel, blizu Tuluza u južnoj Francuskoj gde je 17-godišnjak policiji rekao ko je.

- Kad smo stigli, Aleks je bio vrlo umoran. Legao je na pod. Nakon toga su nas policajci ispitivali. Pokušavali su otkriti je li to doista on. Kad su dobili potvrdu, našli su mu smeštaj i prenoćio je u domu - kazao je.

Posljednjih tjedana živio je na jugu Francuske

Njegova baka, koja je u vreme njegovog nestanka imala 62 godine, bila je oduševljena vešću da je pronađen njen unuk. Suzan, koja se nikad nije prestala nadati da će ponovno naći svog unuka.

Aleks, njegova majka i deda poslednjih su nedelja živeli između okruga Arijež i Aude u južnoj Francuskoj u šatorima i kampovima postavljenima u divljini, pišu francuske novine La Depeš. Prisećajući se dana kada su se njih troje trebali vratiti kući, Aleksova baka otkrila je da su joj poslali video na kojem govore zašto su napustili Veliku Britaniju i kakav život zapravo žele.

- Objašnjavali su svoje razloge i Melani je rekla zašto su učinili to što su učinili. Aleks je tada rekao da je milion puta bolje da bude sa mamom i dedom. To me, naravno, zabolelo, ali onda su se javile i moje druge brige. Verujem da je razlog zbog kojeg su to učinili taj što se oni ne slažu s mojim životnim stilom, mojim sistemom verovanja. Ja jednostavno živim dan za danom, kako svi normalni ljudi žive. Nisu hteli da Aleks ide u školu, ne veruju u redovnu školu. Na Fejsbuku je Dejvid Batii objavljivao da se tajni sudovi u Velikoj Britaniji bave krađom djece radi profita - kazala je Susan.

Dirljiva bakina poruka unuku

Na Aleksov15. rođendan, Susan je unuka putem objave na Fejsbuku zamolila da joj javi je li na sigurnom i dobro.

- Sretan rođendan mom prekrasnom 15-godišnjem unuku. Aleks, molim te, imaj malo sažaljenja, slomljena sam. Molim te samo mi daj znak da si dobro. Svaki dan mislim kako si na nekom dalekom mestu i živiš život kakav je tvoja mama odabrala za tebe. Sve što želim znati je da si još uvek živ i zdrav. Već godinama se mučim, srce mi je slomljeno. Toliko te volim da samo moram znati da si dobro. Nadam se da ću te opet videti jednog dana, sve bih dala samo za jedan zagrljaj. Baka - napisala je.

Zamenik tužitelja u Tulusu ispričao je da je Aleks s majkom i dedom preživljavao na način da su radili povremene poslove i baveći se baštovanstvom, te putovali od mesta do mesta, a da su putovali samo automobilima kojeg su delili s drugim osobama.

Aleks nije spomenuo svog dedu, a francuski tužitelji veruju da je možda umro pre otprilike šest meseci. Rekao je da zapravo ne zna gde je živeo, samo da je to bilo negde u planinama na francuskoj strani sa španskom granicom..

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track