PUTIN UPITAN KADA RUSIJA NAPADA NATO: Šef Kremlja kaže da sa Finskom "problema nije bilo, ali SADA ĆE IH BITI", pomenuo i Bajdena
Foto: EPA Alexander Zemlianichenko Pool, AP Andrew Harnik, Shutterstock

intervju za državnu televiziju

PUTIN UPITAN KADA RUSIJA NAPADA NATO: Šef Kremlja kaže da sa Finskom "problema nije bilo, ali SADA ĆE IH BITI", pomenuo i Bajdena

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da njegova zemlja "nema nikakvog razloga, nikakvog interesa... da ratuje sa zemljama NATO", ali istovremeno poručuje da sa Finskom, novom članicom Alijanse, "problema nije bilo, ali sada će ih biti".

RT prenosi reči šefa Kremlja koji je u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu poručio da je početkom 2000-ih godina naivno tumačio politiku država Zapada prema Rusiji, bez obzira na bogato iskustvo i rad u bezbednosnim strukturama SSSR.

- Ako se početkom 2000-ih nešto negativno dešavalo u politici Zapada u odnosu na Rusiju, recimo podrška separatizmu i terorizmu na teritoriji Ruske Federacije, sa čim sam, kao tadašnji obaveštajac FSB vrlo dobro upoznat, ipak sam to povezivao sa inercijom mišljenja i akcija - kazao je Putin.

On je rekao da je verovao da su na Zapadu zapravo navikli da se bore sa Rusijom, imaju stručnjake za to i nemaju gde s njima, pa tako po navici ratuju sa SSSR.

- Ali to je bilo naivno gledanje na realnost. Bez obzira što sam već 20 godina radio u organima bezbednosti, u Spoljno obaveštajnoj službi SSSR. Bez obzira što sam posle bio zamenik gradonačelnika Peterburga, direktor FSB, direktor Saveta bezbednosti i čak predsednik vlade neko vreme. Imao sam naivno gledište da ceo svet razume šta se desilo sa Rusijom, da je postala sasvim druga država, da nema ideološke suprotnosti niti osnova za sukob - ocenio je Putin.

Vladimir Putin
foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

On je kazao da je tek nešto kasnije sebe zasigurno ubedio da su na Zapadu posle raspada SSSR i dalje bili raspoloženi za uništenje Rusije, države sa najvećom teritorijom na svetu i velikim brojem stanovnika ako se uporedi sa evropskim zemljama.

- Kao takva nikome jaka nije potrebna. Želeli su da podele Rusiju, kako je to predlagao američki političar Zbignjev Bžežinski, na pet delova i da ih potčine sebi, koriste naše resurse, računajući da tako podeljeni, nećemo imati pravo glasa i nećemo moći, da branimo nacionalne interese, kako to radi jedinstvena ruska država - rekao je ruski predsednik.

Putin je izneo tvrdnju da Rusija ne želi sukob sa NATO zemljama i nema nikakve teritorijalne pretenzije prema njima, ali da Severnoatlantski savez na čelu s Amerikom veštački stvara probleme, jer ne želi da ima konkurenta kakva je Moskva.

- Predsednik tako velike države, predsednik NATO države, a još preciznije rečeno, šef NATO, ne može da ne shvata da Rusija nema nikakav politički interes da ratuje sa državama Alijanse. Cela NATO organizacija ne može da ne shvata da Rusija nema nikakvog razloga, nikakvog interesa – ni geopolitičkog, ni ekonomskog, ni političkog, ni vojnog – da ratuje sa zemljama NATO - rekao je Putin u intervjuu za televiziju Rusija 1.

Američki predsednik Džo Bajden i finski predsednik Sauli Niniste
Američki predsednik Džo Bajden i finski predsednik Sauli Ninistefoto: EPA Kimmo Brandt

On se pozvao na "najdobronamernije i najsrdačnije" odnose sa Finskom, sa kojom Rusija nije imala nikakvih sporova oko teritorija jer je "sve davno rešeno, još u 20. veku".

Putin je rekao da su se dve države ekonomski uzajamno razvijale i gradile dobre odnose i sve probleme rešavale su zajedničkim snagama.

- Problema nije bilo. Ali sada će ih biti. Jer mi tamo formiramo Lenjingradski vojni okrug, koncentrisaćemo tamo vojne formacije. Zašto im je to bilo potrebno?! Glupost - kazao je Putin.

Upozorenje američkog predsednika Džoa Bajdena da Zapad mora da nastavi isporuku oružja Ukrajini, jer ako Rusija tamo pobedi, napašće onda NATO zemlje, Putin je okarakterisao kao "potpunu glupost".

- I sam predsednik Bajden to zna. Tako se izražava samo kako bi opravdao pogrešnu politiku koju vodi prema Rusiji - ocenio je Putin.

On je poručio da je ta politika je pogrešna jer Vašingtonu danas nije u interesu da nanese strateški poraz Rusiji, kako je planirao pre 20 godina i sam o tome govorio.

(Kurir.rs/RT/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:52

NIKO U SRBIJI NE ŽELI OBNOVU AUSTROUGARSKE Tenzično u jutarnjem programu Redakcija UŽIVO: Putin je to NAZVAO PRAVIM IMENOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track