KIM DŽONG UN GRADI LUKSUZNO LETOVALIŠTE: Niče ogroman turistički grad na zapadnoj obali države OČEKUJU GOSTE IZ CELOG SVETA (FOTO)
Foto: STR / AFP / Profimedia

neverica

KIM DŽONG UN GRADI LUKSUZNO LETOVALIŠTE: Niče ogroman turistički grad na zapadnoj obali države OČEKUJU GOSTE IZ CELOG SVETA (FOTO)

Planeta -

Severna Koreja privodi kraju radove na izgradnji velikog luksuznog letovališta na zapadnoj obali zemlje.

Lider Kim Džong Un želi da turistička destinacija u Vonsanu primi prve goste za nekoliko meseci, a odmaralište će biti opremljeno vodenim parkovima, hotelima, aerodromom...

Kimova inspiracija navodno je došla nakon što su severnokorejski zvaničnici bili zapanjeni tokom istraživačkog putovanja u špansku Kosta Blanku 2017. godine. Projekat, kojim Pjongjang nastoji da privuče strani novac i pokrene turističku industriju zemlje, startovao je pre tri godine, ali je zaustavljen na početku pandemije.

Kim Džong Un je 2018. godine viđen u Vonsanu kako se smeši gledajući ogromno gradilište na obali mora sa 150 vila za koje se kaže da će biti izgrađene duž poluostrva.

Severna Koreja, Vonsan
foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Džejms Finarti, koji organizuje turističke do države, navodi da je Vonsan "malo opušteniji" u poređenju sa glavnim gradom Pjongjangom.

Majkl Maden, koji je upućen u detalje, navodi da će britanski turisti moći da posete odmaralište ako London ne uvede ograničenja i Pjongjang nastavi sa izdavanjem turističkih viza.

- Verujem da će neke severnokorejske turističke agencije plasirati specijalizovane ture - navodi Maden.

Većina država, međutim, savetuje svojim građanima da ne putuju u Severnu Koreju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva savetuje da se svaka poseta koja "nije nužna" izbegava. Amerikancima je čak zabranjeno da putuju u Severnu koreju osim ako ne dobiju specijalnu dozvolu od Stejt dipartmenta.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track