LEGIONARI UPALI NA RUSKU TERITORIJU, POČEO NAPAD! Žestok obračun na granici - "Od Kijeva za tri dana do ULIČNIH BORBI u Belgorodu"
Foto: Youtube/AFP News Agency

LEGIONARI UPALI NA RUSKU TERITORIJU, POČEO NAPAD! Žestok obračun na granici - "Od Kijeva za tri dana do ULIČNIH BORBI u Belgorodu"

Planeta -

Borci Legije slobodne Rusije, koji ratuju na ukrajinskoj strani, navodno su se infiltrirali u Belgorodsku oblast Ruske Federacije, nakon čega je došlo do oružanog okršaja sa ruskim snagama nedaleko od sela Terebreno.

- Rusija nije u stanju da kontroliše bezbednost unutar svojih granica. Putinove bezbednosne snage ne mogu da osiguraju bezbednost svojih građana - tvrde izvori Kijev Posta.

- Od osvajanja Kijeva za 3 dana do uličnih borbi u Belgorodskoj oblasti. Umesto da se obezbedi granica, vojska se masovno šalje u pogibiju kod Avdejevke - dodaje se.

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, takođe je prijavio upad na svom Telegram kanalu, ali nije otkrio konkretne detalje. On je pomenuo i oštećenje dalekovoda u nekoliko obližnjih sela.

Kako prenosi Telegram kanal BAZA, sukob je počeo oko 11 sati i zahvatio je selo Terebreno u blizini ukrajinske granice. Nema izveštaja o evakuaciji, oko 200 stanovnika ovog mesta se navodno skrivaju u skloništima.

Najznačajniji upad u Belgorodsku oblast, koja se graniči sa Ukrajinom, dogodio se 22. maja.

Pripadnici dve proukrajinske grupe – Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) i Legije slobodne Rusije (LSR) – prešli su granicu iz Ukrajine u Belgorodsku oblast Rusije sa dva tenka, oklopnim transporterom i devet drugih oklopnih vozila.

Nakon što su napali granični punkt, oni su potom zauzeli Kozinku, naselje u oblasti Grajvoron kod Belgoroda.

Sledećeg dana, u utorak, 23. maja, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je "potpuno eliminisalo" sabotere, izjavivši da su tokom "protivterorističke operacije, nacionalističke formacije blokirane i uništene vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom."

U saopštenju se dalje navodi da su ruske snage ubile više od 70 ukrajinskih boraca i uništile četiri oklopna vozila.

U objavama na društvenim mrežama, činilo se da je Ruski dobrovoljački korpus priznao je da je potisnut, napisavši: "Jednog dana ćemo doći i ostati".

Oni su negirali da su pretrpeli bilo kakve žrtve.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track