UČITELJICA BEŽALA 20 GODINA OD VLASTI, PA POGUBLJENA: Spisak njenih zločina je gnusan i dugačak, a u svemu je imala saučesnika!
Foto: Printscreen

UČITELJICA BEŽALA 20 GODINA OD VLASTI, PA POGUBLJENA: Spisak njenih zločina je gnusan i dugačak, a u svemu je imala saučesnika!

Planeta -

Lao Rongzi pogubljena je danas nakon što je najviši kineski sud odobrio njenu smrtnu kaznu. Lao je osuđena za namerno ubistvo, pljačku i otmicu, a Srednji narodni sud u Nančangu, u pokrajini Đangsi, izrekao joj je smrtnu kaznu u septembru 2021.

Visoki narodni sud u Đangsiju u novembru 2022. potvrdio je presudu i kaznu. U Kini bi smrtna presuda koju su izrekli niži sudovi trebalo da se podnese Vrhovnom narodnom sudu na reviziju, a tek kada Vrhovni sud to odobri, kazna se može izvršiti.

Lao Rongzi
foto: Printscreen YT

U saopštenju koje je objavio sud navodi se da je pogubljenje izvršeno jutros, skladno dobijenom odobrenju najvišeg suda. 49-godišnja Lao dobila je pravo na susret s članovima svoje porodice pre pogubljenja. Lao je nekada bila učiteljica u osnovnoj školi, ali je onda počela da pomaže svom bivšem dečku u pljačkama, otmicama i ubistvima u provincijama Đangsi, Žeđang i Anhui od 1996. do 1999.

Lao Rongzi
foto: Printscreen

Godinama je bežala

Lao je birala mete, a Fa je napadao. Njihovi postupci uzrokovali su sedam smrtnih slučajeva. Fa je uhvaćen 1999. i osuđen na smrt. Pogubljen je kasnije te godine. Lao je tada postala begunka i koristila se lažnim identitetom kako bi izbegla hapšenje sve dok nije uhvaćena u novembru 2019. u pokrajini Fudžian.

Vrhovni sud smatrao je da je ona odigrala ključnu ulogu u zločinima i da bi trebalo da bude kažnjena kao glavni počinilac. Otkriveno je kako je količina novca koju su Lao i Fa opljačkali i iznudili veća od 100.000 juana (13.000 evra). "Okolnosti pod kojima je Lao počinila zločine bile su posebno ozbiljne, a kriminalne metode koje je koristila bile su izuzetno okrutne", naveo je Vrhovni sud.

"S dubokom zlobom predstavljala je veliku osobnu i društvenu opasnost s izuzetno teškim posledicama", dodaje se. Napomenuto je kako je prvobitna presuda donesena na temelju dovoljno dokaza uz tačnu primenu zakona i ispravne pravne procedure i da je smrtna kazna razumna.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:47

VULINU ZBOG SLUČAJA IZ INĐIJE ŽAO ŠTO JE UKINUTA SMRTNA KAZNA: Ti mali anđeli su oštećeni za ceo život (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track