PUTIN SE SPREMA ZA RAT PUNOG OBIMA SA NATO! Američka analiza najave predsednika Rusije da će nagomilati vojne jedinice ka FINSKOJ
Foto: Shutterstock, AP Alexander Zemlianichenko

Poruka IZ VAŠINGTONA

PUTIN SE SPREMA ZA RAT PUNOG OBIMA SA NATO! Američka analiza najave predsednika Rusije da će nagomilati vojne jedinice ka FINSKOJ

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je "zapretio Finskoj i širem NATO savezu" i sprema se za "budući rat punog obima".

Skaj njuz prenosi da je to objavio vodeći američki tink-tenk.

- Ruski predsednik je izrekao pretnju u izjavi koja je naizgled trebalo da odagna zabrinutost da Moskva predstavlja rizik po (Severnoatlantski) vojni savez - ocenio je Institut za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona.

ISW se poziva na intervju koji je Putin juče dao ruskoj državnoj televiziji "Rosija 1".

Po navodima američkog instituta, Putin je pokušao da demantuje upozorenje američkog predsednika Džoa Bajdena da će Rusija napasti neku zemlju članicu NATO ukoliko prethodno pobedi u ratu u Ukrajini.

Navodi se da je Putin, nakon tih komentara, ipak izneo optužbu da su države članice NATO stvorile sukob između Rusije i Finske i "uvukle" Finsku u Alijansu.

- Putin je kazao da će "biti problema" sa Finskom, kao i da je ulazak Finske u NATO naterao ruske zvaničnike da počnu sa formiranjem Lenjingradske vojne oblasti (LMD) i koncentrisanjem vojnih jedinica u severozapadnoj Rusiji - ocenio je ISW.

Vladimir Putin, Rusija, Nato, rat
foto: AP Alexander Zemlianichenko

Američki institut je objasnio da Rusija trenutno revidira Zapadnu vojnu oblast (WMD) kako bi reformisala LMD i Moskovsku vojnu oblast (MMD).

ISW navodi da je ovo deo dugoročnih napora za restruktuiranje i širenje čiji je "cilj da pripremi Rusiju za potencijalni budući konvencionalni rat punog obima sa NATO".

- WMD je odgovoran za rusku granicu sa NATO članicama Litvanijom, Letonijom, Estonijom i Finskom, ali je u velikoj meri bio posvećen borbama u Ukrajini, gde je naneo značajne gubitke - piše u analizi vašingtonskog tink-tenka.

Rusija, Nato, rat
foto: Shutterstock

U njoj se navodi da "obnova LMD i MMD verovatno ima za cilj uravnoteženje ruskih operativnih potreba u Ukrajini sa ruskom vojnom postavkom duž ruske granice sa NATO".

- Putinovo opravdavanje formiranja LMD, koji će biti odgovoran za područje duž granice sa Finskom, Švedskom, kao i Arktik, ukazuje da on u LMD vidi vojni odgovor na probleme vezane za sadašnje i buduće članice NATO u Skandinaviji - zaključio je ISW.

(Kurir.rs/Sky News/Preneo: N. V.)

Bonus video:

02:52

NIKO U SRBIJI NE ŽELI OBNOVU AUSTROUGARSKE Tenzično u jutarnjem programu Redakcija UŽIVO: Putin je to NAZVAO PRAVIM IMENOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track