IDF PROGLASILA POBEDU NA SEVERU GAZE: Džabalija osvojena, ubijeno 1.000 militanata, vođa Hamasa 2 puta pobegao za dlaku
Foto: Twitter/manniefabian

novi detalji

IDF PROGLASILA POBEDU NA SEVERU GAZE: Džabalija osvojena, ubijeno 1.000 militanata, vođa Hamasa 2 puta pobegao za dlaku

Planeta -

Izraelski general Icik Koen tvrdi da je 162. divizija IDF uspela da preuzme punu kontrolu nad naseljem Džabalija na severu Gaze!

Kohen navodi da je IDF slomila "operativne sposobnosti" Hamasa.

- 162. divizija ima operativnu kontrolu u naselju. Džabalija nije kao što je bila. Ubili smo stotine terorista u Džabaliji i uhapsili oko 500 osumnjičenih za terorističke aktivnosti - navodi Koen.

IDF je prema vojnim procenama likvidirala oko 1.000 operativaca Hamasa u Džabaliji dok je zarobljeno još 3.500 Palestinaca od kojih se najmanje 500 sumnjiči da su umešani u napade 7. oktobra na južni Izrael.

Times of Israel navodi da je najmanje 70 od oko 1.500 terorista koji su izveli napade 7. oktobra živelo u Džabaliji, a IDF je do sada uništila 57 njihovih domova. IDF kaže da su neki od osumnjičenih za napad, koji su se predali trupama u Džabaliji, bili skriveni u civilnim objektima uključujući bolnice i škole.

- Mnoga mesta Hamasa, uključujući poligone za obuku, komandne centre, postrojenja za proizvodnju oružja i tunele, uništena su u Džabaliji - dodaje IDF.

162. divizija je takođe locirala Hamasov obaveštajni materijal tokom operacija u Džabaliji što je pomoglo narednim operacijama na tom području.

Koen kaže da je njegova divizija "dovela do demontaže vojnih sposobnosti" Hamasove brigade na severu grada Gaze.

IDF DIŠE ZA VRATOM VOĐI HAMASA

Kanal 12 nezvanično izveštava da su trupe IDF poslednjih dana dva puta stigle do tunela u severnoj Gazi gde se vođa Hamasa Jahja Sinvar navodno skrivao neposredno pre dolaska trupa.

- Potraga za Sinvarom se nastavlja. Izveštaj ukazuje da se IDF približava vođi terorista - navodi Kanal 12.

ŽESTOKE BORBE U KAN JUNISU

Portparol IDF Danijel Hagari navodi da je vojska rasporedila dodatnu brigadu u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

- Proširujemo naše operacije i produbljujemo ih. Dodali smo punu brigadu i dodatne borbene inžinjerijske snage za operacije u tom području kako bismo poboljšali naše operacije - kaže Hagari.

(Kurir.rs/Times of Israel/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track