SI PORUČIO BAJDENU: "Kina će se ponovo ujediniti sa Tajvanom"
Foto: AP/Alex Brandon

PRetnja americi?

SI PORUČIO BAJDENU: "Kina će se ponovo ujediniti sa Tajvanom"

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping rekao je direktno američkom predsedniku Džou Bajdenu, tokom njihovog nedavnog sastanka, da će se Kina ponovo ujediniti sa Tajvanom, potvrdili su izvori za Ej-bi-si njuz.

Nejasno je da li Peking planira da upotrebi silu u svojim naporima za ponovno ujedinjenje sa Tajvanom, ali Si je nagovestio da će u početku pokušati da to učini mirnim putem, rekli su izvori.

Kina plus, Si Đinping
foto: Kineska medijska grupa

Si je govorio o ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom Bajdenu tokom nedavnog samita APEK-a u San Francisku, koji je imao za cilj poboljšanje odnosa Kine i SAD. Američki zvaničnici ističu da to nije iznenađujuće s obzirom na ono što su čuli i videli.

Američki obaveštajci: Si je dao instrukcije svojoj vojsci da bude spremna do 2027. za invaziju na Tajvan

"Neću ulaziti u detalje razgovora dvojice lidera. Predsednik Si je bio jasan i jasan u vezi sa svojim željama za ponovnim ujedinjenjem, a ovo nije nešto drugačije ili novo. Bajden i SAD takođe imaju jasan stav – mi i dalje ne podržavamo nezavisnost Tajvana, niti podržavamo promenu statusa kvo, a svakako ne podržavamo da se to radi silom" rekao je juče novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Džo Bajden
foto: AP Evan Vucci

Ponovno ujedinjenje sa Tajvanom je već neko vreme javno izjavljen cilj Kine. Kina je to potvrdila u svom izveštaju sa samita. Si je dao instrukcije svojoj vojsci da bude spremna do 2027. za invaziju na Tajvan, prema američkim obaveštajnim službama.

(Kurir.rs/Novosti/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:55

TRAMPU SUDSKI PROCESI UVEĆALI POPULARNOST? Jakšić: Bajden je najslabiji u onome što je građanima PRESUDNO, većina je nezadovoljna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track