AMERIKANAC NEVIN PROVEO U ZATVORU SKORO 50 GODINA Oslobođen nakon doživotne presude, ima prava na OVOLIKU odštetu (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

STRAHOTA

AMERIKANAC NEVIN PROVEO U ZATVORU SKORO 50 GODINA Oslobođen nakon doživotne presude, ima prava na OVOLIKU odštetu (VIDEO)

Planeta -

Glin Simons (70) iz SAD-a proveo je u zatvoru gotovo pola veka potpuno nevin zbog ubistva iz 1974. godine. Simons je bio zatvoren 48 godina, što je najduža kazna koju je nevina osoba odslužila u SAD-u.

Ove nedelje, okružni sudija Oklahome Ejmi Palubo proglasila je Simmonsa nevinim. U presudi stoji da je sud na temelju jasnih i uverljivih dokaza utvrdio da delo, za koje je Simons osuđen i zatvoren, nije počinio.

Sudija iz Oklahome oslobodio je čoveka koji je bio u zatvoru gotovo pola veka zbog ubistva 1974. godine, što je najduža kazna koja je odslužena u SAD-u.

Nevin u zatvoru 48 godina

Simons je odslužio 48 godina, jedan mesec i 18 dana zatvora zbog ubistva Kerolin Su Rodžers tokom pljačke prodavnice alkoholnim pićima u predgrađu Oklahome. Prema Nacionalnom registru oslobađanja, Simons je zatvorenik s najdužim "zatvorskim stažom", koji je oslobođen.

Simons je imao 22 godine kada su on i drugi optuženik Don Roberts 1975. osuđeni na smrtnu kaznu. Kazne su kasnije smanjene na doživotni zatvor zbog odluka Vrhovnog suda SAD-a o smrtnoj kazni. Simons je rekao da je bio u svojoj rodnoj državi Luizijani u vreme ubistva. Okružni sud poništio je njegovu kaznu u julu ove godine nakon što je utvrdio da tužioci nisu predali sve dokaze advokatima odbrane, uključujući i to da je svedok identifikovao druge osumnjičene.

Imaće pravo na nadoknadu

Simons i Roberts osuđeni su delom zbog svedočenja tinejdžera koji je bio upucan u potiljak. Tinejdžer je pokazao na nekoliko drugih muškaraca tokom identifikovanja počinitelja u policiji. Roberts je pušten na uslovnu slobodu 2008.

Nepravedno osuđeni ljudi koji služe kaznu u Oklahomi imaju pravo na nadoknadu do 175.000 dolara. Simons se trenutno bori s rakom jetre. Preko GoFundMe prikupljene su hiljade dolara za pokriće njegovih životnih troškova i hemoterapije.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)

Bonus video:

08:55

ODBRANA ĆE TEK SAD DOKAZATI DA JE NEVIN! Advokat zamerio Marjanoviću što se obratio javnosti, a evo šta mu je on na to rekao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track