U KINI DEŠIFROVALI TEKSTOVE SA BAMBUSOVIH LISTIĆA STARIH 2.000 GODINA Ono što su otkrili je fascinantno i prevazilazi naše znanje!
Foto: Kurir televizija

KINA

U KINI DEŠIFROVALI TEKSTOVE SA BAMBUSOVIH LISTIĆA STARIH 2.000 GODINA Ono što su otkrili je fascinantno i prevazilazi naše znanje!

Planeta -

Kineski stručnjaci dešifrovali su još pet dokumenata zabeleženih na bambusovim listićima, a koji datiraju od pre više od 2.000 godina, objavio je istraživački tim Univerziteta Činghua u Pekingu.

BAMBUS
foto: Kurir Televizija

Najveći izazov za kineski sređivački tim bio je kako preurediti neuređene bambusove listiće, koji su odavno propali i nestali, i kako ih vratiti u prepoznatljiv niz.

Uprkos iskustvu, stručnjacima je i dalje bilo teško da rukuju tabelom pet tonova.

- Veliki deo sadržaja tekstova prevazilazi naše znanje i spoznaju. Na svakom listiću su veoma ograničeni karakteri ili simboli. Oni mogu biti samo dve do tri kombinacije znakova ili čak samo dva znaka ispisana mastilom, tako da nam je bilo veoma teško odrediti njihov ispravan redosled, jer nije bilo brojnih stranica.

00:52

U KINI DEŠIFRUJU TEKSTOVE SA BAMBUSOVIH LISTIĆA STARIH 2000 GODINA! Ono što su otkrili je fascinantno i prevazilazi naše znanje!

Uređivanjem redosleda bambusovih listića, rešen je problem jedan po jedan. Stručnjaci su na kraju zaključili da je reč o tradicionalnoj muzičkoj teoriji pentatonskog sistema.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track