"RUSI ĆE BITI U ŠOKU, UBOŠĆEMO IH PRAVO U SRCE!" Ukrajinski špijuni imaju plan, general otkrio DETALJE - "Spremamo IZNENAĐENJA"
Foto: Youtube/Make It/My Global issues/СВІТ НАВИВОРІТ

"RUSI ĆE BITI U ŠOKU, UBOŠĆEMO IH PRAVO U SRCE!" Ukrajinski špijuni imaju plan, general otkrio DETALJE - "Spremamo IZNENAĐENJA"

Planeta -

Ukrajinski špijuni planiraju da sledeće godine intenziviraju obaveštajne operacije i izvedu sabotažne napade duboko na teritoriji pod kontrolom Rusije, rekao je šef ukrajinske bezbednosne službe SBU Vasil Maljuk.

- Ne možemo da otkrivamo naše planove. Oni treba da ostanu šok za neprijatelja. Spremamo iznenađenja - rekao je general-major Maljuk.

- Okupatori moraju da shvate da neće moći da se sakriju. Neprijatelja ćemo naći bilo gde - dodaje on.

Vasilij Maljuk
foto: Youtube/СВІТ НАВИВОРІТ

Iako je izbegao da otkrije detalje, Maljuk je dao neke nagoveštaje.

Logistički ciljevi na okupiranoj teritoriji će verovatno i dalje biti u fokusu. A onda slede udarci koji pogađaju neprijatelja preko granice.

- Uvek tražimo nova rešenja. Tako da će pamuk i dalje da gori - našalio se Maljuk. Ukrajinci rečju "pamuk" opisuju eksplozije u Rusiji i na okupiranim teritorijama Ukrajine koje su organizovale ukrajinske specijalne službe.

S obzirom da su borbe na stotinama kilometara dugoj liniji fronta uglavnom bile zaustavljene veći deo ove godine, podvizi SBU podižu ukrajinski moral i takođe nanose štetu ruskim ratnim sposobnostima.

"Ubošćemo neprijatelja pravo u srce"

- SBU vrši ciljane udare po tačkama. Neprijatelja ubadamo iglom pravo u srce. Svaka naša specijalna operacija ima određeni cilj i daje svoj rezultat. Sve to otežava sposobnost Ruske Federacije da vodi rat i približava našu pobedu - rekao je Maljuk.

Jedna oblast koja će biti u fokusu su Krim i Crno more. Veliki Maljukov projekat je dron Si Bejbi, koji se na ukrajinskom zove maljuk, što znači "momčić". Dron nosi oko 850 kilograma eksploziva i sposoban je da plovi i po olujama, što ga čini teškim za otkrivanje.

Crnomorska flota, Rusija
foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

- Uz pomoć ovih "momaka", mi postepeno potiskujemo Crnomorsku flotu Ruske Federacije sa Krima - rekao je Maljuk. Korišćen je za napad na Kerčki most koji povezuje okupirani Krim sa kopnenom Rusijom u julu, kao i za napade na ruske brodove.

U oktobru 2022, pomorski dronovi SBU napali su Sevastopoljski zaliv, oštetivši četiri ruska ratna broda. Dronovi su ove godine pogodili dva nosača raketa, tanker, amfibijski jurišni brod i oštetile veliki vojni tegljač i najnoviji ruski izviđački i hidrografski brod.

Ovo je primoralo Moskvu da premesti veći deo svoje flote iz baze u Sevastopolju na Krimu, ostavljajući more slobodnim i omogućavajući Ukrajini da nastavi da koristi svoje luke.

Kerčki most kao meta

Kerčki most i dalje stoji nakon napada kamionom bombom 2022. godine, ali je samo delimično otvoren, rekao je Maljuk.

- To je za nas legitimna meta, prema međunarodnom pravu i pravilima ratovanja. Ukrajinski zakon nam takođe dozvoljava da napadnemo ovaj objekat. I moramo uništiti logistiku neprijatelja - dodao je Maljuk.

Krimski most
foto: X/ElonaldTruskAOC

On tvrdi da Kijev pažljivo razmatra svoje ciljeve pre napada - pokušavajući da ostane u okviru ratnih pravila za razliku od Rusije, koja ispaljuje rakete, i koristi artiljeriju i bespilotne letelice za napade i na vojne i na civilne ciljeve.

- Prilikom planiranja i pripreme svojih specijalnih operacija, SBU pažljivo bira svoje ciljeve. Udaramo na vojne objekte ili na one koje neprijatelj koristi za izvršavanje vojnih zadataka. U potpunosti poštujemo norme međunarodnog prava - rekao je Maljuk.

"Ovo je naša zemlja i mi ćemo je braniti svim svojim snagama"

SBU većinu svojih operacija sprovodi na teritoriji Ukrajine – u Donbasu, Krimu i Crnom moru.

- Ovo je naša zemlja i koristićemo sve moguće metode da je oslobodimo od okupatora - rekao je Maljuk.

Kada je reč o planiranju akcija u Rusiji, SBU kaže da se fokusira samo na ciljeve koji se koriste u vojne svrhe, kao što su logistički koridori za snabdevanje oružjem, kao i ratni brodovi, vojne baze i slični ciljevi.

- Sve operacije SBU o kojima čujete isključivo su naš rad i predstavljaju naš jedinstveni tehnički razvoj - rekao je Maljuk.

- Ove operacije su postale moguće posebno zato što razvijamo i implementiramo naša tehnička rešenja.

(Kurir.rs/Index/Politico/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track