VELIKI PREOKRET IZRAELA: Tel Aviv spreman da Palestinska uprava preuzme Gazu posle rata?
Foto: Shutterstock

VELIKI PREOKRET IZRAELA: Tel Aviv spreman da Palestinska uprava preuzme Gazu posle rata?

Planeta -

Kolumna savetnika za nacionalnu bezbednost izraelskog premijera Cačija Hanegbija pokazuje da izraelska vlada možda ublažava svoj otpor da palestinske vlasti kontrolišu Gazu posle rata.

Kako piše Tajms of Izrael, u članku, koji je objavio novinski sajt Elaf u vlasništvu Saudijske Arabije, takođe se navodi da je Izrael posvećen obnovi Gaze, zajedno sa Palestincima, međunarodnom zajednicom i privatnim preduzećima, opisujući vojnu kampanju za rušenje Hamasa kao Izrael koji oslobađa pojas od vladavine te grupe.

„Pored obezbeđivanja bezbednosti naših građana, koju nećemo kompromitovati, Izrael nema interesa da kontroliše civilne poslove u Gazi, i moraće da postoji umereno palestinsko upravljačko telo koje uživa široku podršku i legitimitet. Nije na nama da odlučujemo ko će to biti“, piše Hanegbi.

Hanegbi primećuje pritisak međunarodne zajednice da Palestinska uprava (PA) preuzme poslove u Gazi, ali kaže da bi to bilo nemoguće bez reformi, posebno okončanja podsticanja na nasilje protiv Izraela.

Izrael, rat, Gaza
foto: AP Hassan Eslaiah, AP Hatem Moussa, EPA Mohammed Saber

„U svom sadašnjem obliku, PA smatra to teško izvodljivim i biće potrebno mnogo rada i pomoći međunarodne zajednice i regionalnih suseda. Spremni smo za ovaj napor“, dodaje on.

Kolumna označava oštar pomak u odnosu na oglašeno odbijanje premijera Benjamina Netanjahua da smatra vladavinu PA opcijom za posleratnu Gazu, tvrdeći da su PA i Hamas uglavnom isti.

Ironično, potez Izraela ka PA dolazi kada je Ramala pokazala veću spremnost za savezništvo sa Hamasom, a visoki zvaničnik PA se u sredu vratio na komentare u kojima je kritikovao terorističku grupu.

Komentari u velikoj meri odražavaju stav Vašingtona, iako se američki državni sekretar Antoni Blinken fokusirao na reforme u borbi protiv korupcije koje je PA trebalo da preduzme više od obrazovnih.

Nejasno je kakav je doprinos Netanjahu imao, ali Hanegbi se smatra bliskim saveznikom premijera i malo je verovatno da će uraditi nešto iza leđa svom šefu.

Bez obzira na to, kolumna izaziva kritike u Izraelu.

Kurir.rs/Tajms of Izrael

Bonus video:

01:21

PREDSTAVNICI IZRAELA I AMERIKE POTVRDILI DA ĆE RAT DUGO TRAJATI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA se Izrael oseća zaštićen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track