EVO KAKO SADA IZGLEDA DEČAK O KOME BRUJI SVET! Oglasio se prvi put nakon 6 godina: "Počeo sam da sumnjam, uzeo baklju, 100€ i nož"
Foto: AP/Greater Manchester Police

slučaj aleksa betija

EVO KAKO SADA IZGLEDA DEČAK O KOME BRUJI SVET! Oglasio se prvi put nakon 6 godina: "Počeo sam da sumnjam, uzeo baklju, 100€ i nož"

Planeta -

Tinejdžer Aleks Bati koji je nestao sa svojih 11 godina pronađen je prošle nedelje u Francuskoj, a sada je ispričao što je sve prethodilo njegovom povratku kući i normalnom životu.

Nakon što je šest godina lutao Evropom, Bati je The Sun-u otkrio kako je napustio majku i 64-godišnjeg dedu Davida. "Posvađao sam se s majkom i pomislio - otići ću jer ne mogu živeti s njom", rekao je.

Bati je prošle nedelje u dva dana prevalio 35 kilometara. Jedan ga je dostavljač spazio u 3:0 kako po jakoj kiši hoda cestom kroz francuske Pirineje. Dostavljač mu je dao svoj mobilni i Bati je svojoj sadašnjoj starateljici, 68-godišnjoj Suzan Karuana, poslao sljedeću poruku: "Bok, bako. Aleks je. Molim te, dođi po mene."

Dostavljač je tinejdžera potom odvezao u obližnju policijsku stanicu.

Bati je nestao kada je 2017. kao 11-godišnjak bio na letovanju u Španiji. On i njegova starateljica Karuana susreli su se prošle subote u njenom domu kod Mancestera.

Mladić je tokom šest godina odlaska iz Engleske stekao samo jednog prijatelja koji je bio njegovih godina - jednu Španjolku koju je upoznao u jednom kafiću.

Proteklih šest godina nije išao u školu, ali je učio jezike, matematiku i računarstvo kad god bi nabasao na neki udžbenik.

Mladić je rekao da je u nomadski život koji je živeo sa svojom majkom počeo sumnjati kada je imao 14 godina. Ti su osećaji postali snažniji pre otprilike godinu dana. Bati je tada počeo razmišljati o karijeri u računarstvu. Kad je imao 16 godina, mladić je s dedom razgovarao o povratku u Englesku. Negova je majka bila protiv toga jer je, kako je rekao, protiv države. Stalno mu je govorila da će postati "rob sistema".

Već je hodao Pirinejima četiri dana i četiri noći, spavajući danju i hodajući uglavnom noću kako ne bi bio viđen. Sve što je imao bilo je 100 evra u gotovini, bez mobilnog i krenuo je prema Tuluzu. Hranio se svime što je mogao pronaći u poljima i vrtovima.

Dečak je bio plavokos, prilično visok, nosio je beli džemper i crne farmerke i koristio je svetiljku u mraku. Pod rukom je imao skejtbord, a na leđima ruksak, rekao je Fabian. Tinejdžeru je ponudio prijevoz i ispričao da je delovao jako sramežljivo.

- Razgovarali smo više od tri sata. Vrlo brzo je otkrio svoj pravi identitet, a zatim mi je ispričao svoju priču. Opisao je kako ga je majka otela, te da je od tada tri godine živeo u Španiji u luksuznoj kući s desetak ljudi, a u Francusku je stigao 2021. Rekao je da želi da ode svojoj porodici u Englesku - kazao je dostavljač Fabian.

Aleks mu je kaže, ispričao i da ga majka zapravo nikad nije zarobila i da je mogao da odei kad je htio, a i dalje ne želi da kaže gde se tačno nalaze njegovi majka i deda.

- Nije izrazio nikakav animozitet prema majci, ali je silno želeo da pronađe svoju baku. Jako su mu nedostajali njegovi bližnji. Bio je žedan jer je hodao nekoliko dana, pa sam mu dao malo vode. Kad mi je objasnio svoju situaciju, dao sam mu svoj telefon. On sâm nikada nije imao neko sredstvo komunikacije. Poslao je baki poruku s mog Fejsbuka. Nažalost, nije odgovorila. U početku je Aleks želeo da ode u veliki grad kako bi pronašao pomoć i otišao u ambasadu, no ja sam ga odveo u policiju - ispričao je Fabian.

Aleksa je odvezao u opštinu Revel, blizu Tuluza u južnoj Francuskoj gde je 17-godišnjak policiji rekao ko je.

- Kad smo stigli, Aleks je bio vrlo umoran. Legao je na pod. Nakon toga su nas policajci ispitivali. Pokušavali su otkriti je li to doista on. Kad su dobili potvrdu, našli su mu smeštaj i prenoćio je u domu - kazao je.

Aleks Bati
foto: printscreen YT

Posljednjih tjedana živio je na jugu Francuske

Njegova baka, koja je u vreme njegovog nestanka imala 62 godine, bila je oduševljena vešću da je pronađen njen unuk. Suzan, koja se nikad nije prestala nadati da će ponovno naći svog unuka.

Aleks, njegova majka i deda poslednjih su nedelja živeli između okruga Arijež i Aude u južnoj Francuskoj u šatorima i kampovima postavljenima u divljini, pišu francuske novine La Depeš. Prisećajući se dana kada su se njih troje trebali vratiti kući, Aleksova baka otkrila je da su joj poslali video na kojem govore zašto su napustili Veliku Britaniju i kakav život zapravo žele.

- Objašnjavali su svoje razloge i Melani je rekla zašto su učinili to što su učinili. Aleks je tada rekao da je milion puta bolje da bude sa mamom i dedom. To me, naravno, zabolelo, ali onda su se javile i moje druge brige. Verujem da je razlog zbog kojeg su to učinili taj što se oni ne slažu s mojim životnim stilom, mojim sistemom verovanja. Ja jednostavno živim dan za danom, kako svi normalni ljudi žive. Nisu hteli da Aleks ide u školu, ne veruju u redovnu školu. Na Fejsbuku je Dejvid Batii objavljivao da se tajni sudovi u Velikoj Britaniji bave krađom djece radi profita - kazala je Susan.

Dirljiva bakina poruka unuku

Na Aleksov15. rođendan, Susan je unuka putem objave na Fejsbuku zamolila da joj javi je li na sigurnom i dobro.

- Sretan rođendan mom prekrasnom 15-godišnjem unuku. Aleks, molim te, imaj malo sažaljenja, slomljena sam. Molim te samo mi daj znak da si dobro. Svaki dan mislim kako si na nekom dalekom mestu i živiš život kakav je tvoja mama odabrala za tebe. Sve što želim znati je da si još uvek živ i zdrav. Već godinama se mučim, srce mi je slomljeno. Toliko te volim da samo moram znati da si dobro. Nadam se da ću te opet videti jednog dana, sve bih dala samo za jedan zagrljaj. Baka - napisala je.

Zamenik tužitelja u Tulusu ispričao je da je Aleks s majkom i dedom preživljavao na način da su radili povremene poslove i baveći se baštovanstvom, te putovali od mesta do mesta, a da su putovali samo automobilima kojeg su delili s drugim osobama.

Aleks nije spomenuo svog dedu, a francuski tužitelji veruju da je možda umro pre otprilike šest meseci. Rekao je da zapravo ne zna gde je živeo, samo da je to bilo negde u planinama na francuskoj strani sa španskom granicom..

Kurir.rs/The Sun/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track