KOZAK IMAO I HEMIJSKU BOMBU?! Policija nakon masakra upala u improvizovani bunker: Boca bila povezana KABLOVIMA (FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter/ RadioGenoa

istraga

KOZAK IMAO I HEMIJSKU BOMBU?! Policija nakon masakra upala u improvizovani bunker: Boca bila povezana KABLOVIMA (FOTO)

Planeta -

Davida Kozaka, koji je ubio 14 ljudi u Pragu, prijatelji opisuju kao zaluđenika za istoriju koji je mrzeo ceo svet.

Kozak, koga takođe opisuju kao uzornog studenta, ubio je 14 i ranio 25 osoba pucajući sa balkona zgrade filozofskog fakulteta. Pomahnitali mladić je pre krvavog pira ubio svog oca i navodno prijateljici poslao poruku da ima samoubilačke namere.

Policija je tokom istrage pronašla bombu ručne izrade u podrumu Kozakove kuće i telo njegovog oca. Policijski izvor rekao je za La Stampu da se paklena naprava kućne izrade sastojala od pirotehnike i hemijskih materijala.

- Podrum je izgledao kao bunker. Boca je bila velika i na nju je bilo spojeno nekoliko kablova koji su vodili do druge opreme. Imala je sistem koji bi mogao da izazove eksploziju - rekao je izvor blizak istrazi.

1 / 3 Foto: AP Denes Erdos

Otkriveno je još detalja o Kozaku.

Prijatelji ga opisuju kao introvertnog "zaluđenika za istoriju" koji je bio fasciniran oružjem i mrzeo ceo svet. Kozak, koji je pohađao master studije istorije na Karlovom univerzitetu, nedavno je završio svoj diplomski rad o poljskoj istoriji 19. veka.

Lokalni mediji pišu da je svakodnevno autobusom putovao iz svog sela Hostunja na fakultet u Prag i da je u poslednje vreme navodno nosio oružje u torbi za gitaru.

- Išli smo u Prag autobusom tri puta nedeljno, nosio je torbu za gitaru u poslednje vreme, ali nisam znala da nešto svira. To mi je bilo čudno - rekla je jedna komšinica.

Meštani ne mogu da dođu sebi od šoka.

1 / 5 Foto: AP Petr David Josek

- To je mirna i ugledna porodica. Davidov otac Stanislav je takođe povučen čovek. Mama i sestra su uvek bile ljubazne i prijatne, a David je bio pristojan dečak - navode meštani za Blesk.

Policija je objavila dramatičan snimak na kome se vidi kako specijalci jure po zgradi fakulteta pre nego što su Kozaka pronašli mrtvog na krovu. Policija je rekla da se Kozak, znajući da je okružen, ubio iz sačmare nakon što je bacio svoju dalekometnu pušku s balkona.

Na drugim snimcima se vidi kako Kozak, obučen u crno, stoji na balkonu i hladnokrvno puca iz moćne puške ZEV-30 puca u studente i turiste.

Masakr koji se dogodio u četvrtak najgora je masovna pucnjava u Češkoj Republici, a veruje se da je napadač bio inspirisan pucnjavom u školi koju je izvela učenica u Rusiji ranije početkom decembra.

- Želim da pucam u školi i možda izvršim samoubistvo. Alina Afanaskina mi je previše pomogla - navodno je napisao Kozak na društvenim mrežama pre masakra.

Češka je juče odala počast žrtvama u zgradi fakulteta u Pragu.

Zastave na državnim institucijama vijorile su se na pola koplja, dopunjene crnim zastavama, a crkvena zvona oglasila su se u podne.

Praški nadbiskup Jan Grubner održao je misu u Katedrali Svetog Vida za žrtve pucnjave. Među prisutnima je bio i češki predsednik Petr Pavel i drugi visoki državni zvaničnici.

Vatrogasci su tačno u podne izašli ispred stanica i minutom ćutanja odali počast žrtvama tragedije. Prodavnice su takođe u podne nakratko prestale sa radom dok je istovremeno stala i prijava putnika na aerodromu "Vaclav Havel" u Pragu.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Blesk/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:25

KAMERA ZABELEŽILA TRENUTAK KAD JE BOMBAŠ SAMOUBICA AKTIVIRAO EKSPLOZIV: Mrtve još broje posle neviđenog horora na mitingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track