UHAPŠEN RUSKI GENERAL ZADUŽEN ZA ORUŽJE SUDNJEG DANA: Frolov radio na razvoju projektila Satana-2 i Avangard DRAMA U VRHU DRŽAVE
Foto: / Sputnik / Profimedia, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

šok

UHAPŠEN RUSKI GENERAL ZADUŽEN ZA ORUŽJE SUDNJEG DANA: Frolov radio na razvoju projektila Satana-2 i Avangard DRAMA U VRHU DRŽAVE

Planeta -

Ruski general zadužen za zastrašujuće nuklearne bombe Satana-2 uhapšen je zbog skandala koji potresa Moskvu.

Zamenik direktora ruske svemirske agencije Roskosmos Oleg Frolov (61) osumnjičen je da je deo grupe koja je proneverila više od četiri miliona evra državnog novca.

Frolov je prema pisanju medija bio odgovoran za ruski državni program naoružanja u Roskosmosu gde je navodno pratio razvoj i proizvodnju najnovijeg ruskog nuklearnog oružja Satana-2 iliti Sarmat. Reč je o najvećoj svetskoj balističkoj raketi, interkontinentalnom nuklearnom oružju sudnjeg dana teškom 208 tona, veličine nebodera od 14 spratova.

Satana-2 trebalo bi da stupi na "borbenu dužnost" do kraja meseca, međutim, postoje i glasine da projektil apokalipse nije pravilno testiran i da bi mogao biti odložen do kraja 2024. godine.

Oleg Frolov
foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

- Frolov je koristio svoj kancelariju za zaveru sa još dvojicom saučesnika u zločinu. Tokom izvršenja ugovora ukrali su najmanje 435 miliona rubalja javnih sredstava namenjenih kupovini opreme - navodi se u saopštenju ruskog istražnog odbora.

Frolovu i saučesnicima preti do deset godina zatvora.

Istražitelji istražuju puni opseg navodne prevare koja uključuje Frolova koji je ranije služio u ruskim raketnim snagama.

Mediji navode da je uhapšen i Jevgenij Fomičev, direktor istraživačko-proizvodnog preduzeća Geofizik kosmos koje proizvodi optičko-elektroničke uređaje za svemirske letelice i napredne projektile.

Identitet trećeg uhapšenog nije saopšten.

Frolov je navodno bio uključen i u projekat razvoja hipersoničnog raketnog kompleksa Avangard koji je još jedno novo rusko nuklearno oružje i može da leti 27 puta brže od zvuka.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:40

DA LI SMO NA KORAK OD NOVOG ČERNOBILJA? Zbog rata u Ukrajini preti nova NUKLEARNA KATASTROFA! Situacija je ALARMANTNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track