OGLASIO SE IRAN: Nismo umešani u napade Huta na brodove u Crvenom moru
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

OGLASIO SE IRAN: Nismo umešani u napade Huta na brodove u Crvenom moru

Planeta -

Iranske vlasti su odbacile optužbe SAD za umešanost u nedavne napade jemenskih pobunjenika Huti na brodove u Crvenom moru.

"Otpor (naoružane grupe koje se bore protiv Izraela) ima svoje snage i deluje u skladu sa sopstvenim odlukama i mogućnostima", izjavio je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bagheri za lokalnu agenciju Mehr.

Diplomata je reagovao na "zapadne tvrdnje" da Teheran "obaveštava jemenske pobunjenike o lokaciji američkih brodova", prenela je iranska agencija.

Šef iranske diplomatije Hosein Amir Abdolahijan izjavio je ranije u subotu da su SAD već zatražile od Irana da ne savetuje jemenske pobunjenike da deluju protiv američkih i izraelskih interesa u regionu.

"Jasno smo stavili do znanja Amerikancima da su ove grupe delovale u skladu sa svojim interesima", rekao je iranski ministar i dodao da Iran nije naredio napade, niti će narediti da se oni zaustave.

Pobunjenici Huti, koji od ranije imaju podršku Irana, tvrde da deluju kao podrška Palestincima u ratu protiv Izraela. Huti su poslednjih nedelja napadali brodove koji su navodno povezani sa Izraelom i transportuju robu namenjenu toj državi.

Bela kuća je u petak optužila Iran da je "veoma umešan u planiranje" nedavnih napada pobunjenika Huti tako što im pruža "sofisticiranu vojnu opremu i obaveštajnu pomoć".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track