RAT SE ŠIRI, NAPADNUT IZRAELSKI TANKER KOD OBALA INDIJE! Pentagon za udar dronom optužio IRAN koji se ne oglašava (VIDEO)
Foto: X/visegrad24, screenshot Youtube

OBJAVA MINISTARSTVA ODBRANE SAD

RAT SE ŠIRI, NAPADNUT IZRAELSKI TANKER KOD OBALA INDIJE! Pentagon za udar dronom optužio IRAN koji se ne oglašava (VIDEO)

Planeta -

Tanker za prevoz hemijskih materija pogođen je u Indijskom okeanu dronom koji je lansiran iz Irana, objavila je američka vojska.

BBC prenosi da se napad desio u subotu.

Pentagon je saopštio da je plovilo "Hem Pluto" pogođeno na "200 nautičkih milja (370 kilometara) od obala Indije".

Vatra na brodu je ugašena i nije bilo žrtvava.

Navodi se da Iran nije komentarisao ovu vest i podseća na seriju napada dronovima i raketama koje su u poslednje vreme u Crvenom moru izveli Huti, pobunjenici iz Jemena koje podržava Iran.

Huti, Izrael, Palestina
foto: U.S. Navy / Zuma Press / Profimedia

Centralna komanda (CENTCOM) vojske SAD je u odvojenom saopštenju juče navela da su "dve protivbrodske rakete ispaljene na međunarodne pomorske rute u južnom delu Crvenog mora iz oblasti u Jemenu koje kontrolišu Huti".

- Nijedan od brodova nije pogođen balističkim raketama - navedeno je iz CENTCOM.

U saopštenju je objavljeno i da je američki ratni brod koji patrolira tim vodama "oborio četiri bespilotne letelice koje su stigle iz oblasti Jemena pod kontrolom Huta", a ciljale su neimenovano američko plovilo.

Huti, Izrael, Palestina
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kasnije istog dana tanker koji je prevozio sirovu naftu pogođen je u južnom delu Crvenog mora dronom koji su lansirali Huti, dok je drugi za dlaku promašen.

BBC navodi da ovi pobunjenici, koji kontrolišu veći deo Jemena, kažu da zbog rata u Pojasu Gaze koji ne prestaje ciljaju plovila povezana s Izraelom.

Jemen, Huti, raketa, dron
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnoge globalno važne pomorske kompanije obustavile su prevoz Crvenim morem zbog povećanog rizika od napada.

Pentagon je saopštio da je tanker "Hem Pluto" u Indijskom okeanu pogođen "jednosmernim dronom ispaljenim iz Irana".

Ministarstvo odbrane SAD je navelo da je u pitanju "hemijski tanker koji je plovio pod zastavom Liberije, ima japanskog vlasnika i holandskog operatora".

Prethodno je firma "Embri", koja se bavi pomorskom bezbednošću, navela da je ovo plovilo povezano s Izraelom i da se iz Saudijske Arabije kretalo ka Indiji.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track