BRITANIJA ŠALJE MARINCE DA OBUZDAJU MADURA! Ratni brod kreće za Gvajanu čiji je naftom i ZLATOM bogati region naciljala VENECUELA
Foto: DOD Photo / Alamy / Alamy / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

LONDON PRUŽA VOJNU PODRŠKU BIVŠOJ KOLONIJI

BRITANIJA ŠALJE MARINCE DA OBUZDAJU MADURA! Ratni brod kreće za Gvajanu čiji je naftom i ZLATOM bogati region naciljala VENECUELA

Planeta -

Ujedinjeno Kraljevstvo se sprema da pošalje ratni brod u Gvajanu kako bi pokazalo diplomatsku i vojnu podršku bivšoj britanskoj koloniji, saznaje BBC.

Navodi se da je odluka Londona usledila nakon što je susedna Venecuela obnovila tvrdnje da njoj pripada sporni deo teritorije Gvajane koji je bogat naftom i rudom.

Britansko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da će "HMS Trent" učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama nakon Božića.

Navodi se da je Gvajana, koja je članica Komonvelta, jedina zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori engleskim jezikom.

"HMS Trent", priobalni patrolni brod, upućen je u Karibe kako bi tragao za krijumčarima droge, ali je nakon pretnji Venecuele, izrečenih ranije ovog meseca, da će pripojiti Gvajanin region Esekibo, ovo plovilo dobilo novi zadatak.

Venecuela, Esekibo
foto: Europa Press / Zuma Press / Profimedia

Ove pretnje su pokrenule strahovanja da bi Venecuela mogla da izvrši invaziju i pokrene prvi međudržavni ratni sukob u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva koji su 1982. vodili Velika Britanija i Argentina.

BBC navodi da Venecuela odavno tvrdi da joj pripada Esekibo, region površine oko 158.000 kvadratnih kilometara na koji otpada dve trećine Gvajane.

Brda i džungle Esekiba puni su nalazišta zlata, dijamanata i boksita, dok su velike rezerve nafte pronađene kod obala ovog regiona.

Dok privreda Gvajane ubrzano jača, Venecuela se muči.

Podseća se da je Nikolas Maduro, venecuelanski predsednik, 3. decembra organizovao referendum kojim bi potvrdio narodnu podršku za kontrolu njegove zemlje nad Esekibom.

Britanski kraljevski marinci sa finskim kolegom
Britanski kraljevski marinci sa finskim kolegomfoto: AP/Andrew Matthews, DOD Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da je rezultat tog referemduma osporavan, ali je Maduro, bez obzira na to, objavio nove mape i zakone koji pokazuju da je Esekibo sada deo Venecuele.

Maduro je imenovao i guvernera te oblasti i ponudio venecuelanske lične karte ljudima koji žive na tom slabo naseljenom području, a takođe je i državnoj naftnoj kompaniji naredio da izda dozvole za vađenje nafte.

Nakon svega toga Maduro se sastao s Irfanom Alijem, predsednikom Gvajane, a iako su se saglasili da neće koristiti silu u ovom sporu, obojica lidera su ostala pri svojim teritorijalnim tvrdnjama.

'HMS Trent'
"HMS Trent"foto: AP/Andrew Matthews

BBC navodi da "HMS Trent" ima posadu od 65 ljudi, najveća brzina mu je 24 čvora, a domet 5.000 nautičkih milja.

Ovaj brod je naoružan topom od 30 milimetara i na njemu se nalaze britanski kraljevski marinci.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro na mitingu o pripajanju Esekiba
Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro na mitingu o pripajanju Esekibafoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sa "HMS Trent" mogu da poleću helikopetri "Merlin" i bespilotne letelice.

Venecuela osporava granicu koja je uspostavljena međunarodnim sporazumom iz 1899.

Venecuela
foto: Pedro RANCES MATTEY / AFP / Profimedia

Gvajana je do 1966. i proglašenja nezavisnosti nosila naziv Britanska Gvajana.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track