SPORNA OSTRVA POSVAĐALA SAVEZNIKE: Teheran pozvao ruskog ambasadora, poslao oštru poruku Moskvi, traži da paze na SVOJE REČI
Foto: EPA Mikhael Klimentyevsputnikkreml, Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, Iranian Supreme Leader'S Office via ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

diplomatski haos

SPORNA OSTRVA POSVAĐALA SAVEZNIKE: Teheran pozvao ruskog ambasadora, poslao oštru poruku Moskvi, traži da paze na SVOJE REČI

Planeta -

Teheran je pozvao ruskog otpravnika poslova nakon što su Moskva i arapske zemlje objavile zajedničku izjavu kojom osporavaju pravo Irana na sporna ostrva u Persijskom zalivu.

Iranska novinska agencija IRNA navodi da je je ruski izaslanik pozvan u subotu i da je dobio protestnu notu koju treba da dostavi Moskvi. Teheran je inače protestvovao zbog završne izjave Arapsko-ruskog foruma, koji je održan u Maroku, a koja poziva na mirno rešavanje sukoba između Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata oko ostrva.

IRNA takođe prenosi da je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu preko telefona da je poštovanje suvereniteta i integriteta zemalja "jedno od osnovnih načela" u vezama među nacijama.

To je bio drugi put od početka godine da je Iran pozvao ruskog izaslanika u znak protesta zbog komentara o spornim ostrvima. Teheran je u julu pozvao ruskog ambasadora zbog slične izjave.

Diplomatski sukob je retka pojava između dve zemlje koje su produbile svoje veze otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu pri čemu Iran snabdeva Rusiju bespilotnim letelicama. Obe zemlje takođe su snažno podržavale predsednika Bašara Asada u građanskom ratu u Siriji.

Mapa
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Teheran je 2022. pozvao kineskog izaslanika zbog slične zajedničke izjave s arapskim zemljama.

Iran je preuzeo kontrolu nad ostrvima Abu Musa, Veliki Tunb i Mali Tunb nakon povlačenja britanskih snaga 1971. godine. Smatra ih neodvojivim delom svoje teritorije. Ujedinjeni Arapski Emirati takođe polažu pravo na tri ostrva i dugo traže rešenje dogovorom.

Tri ostrva dominiraju na ulazu u strateški važan Ormuski moreuz kroz koji prolazi jedna petina svetskih zaliha nafte.

Iran tvrdi da su ostrva bila deo persijskih država od davnina sve dok ih nisu okupirali Britanci početkom 20. veka. Takođe tvrdi da mu sporazum postignut sa Šardžom, jednim od sedam emirata UAE, daje pravo da upravlja Abu Musom i tamo stacionira trupe.

Za ostala dva ostrva, međutim, takvog dogovora nema.

Ujedinjeni Arapski Emirati navode da su ostrva pripadala emiratu Ras al-Kajma sve dok ih Iran nije silom preuzeo nekoliko dana pre nego što je formirana federacija.

(Kurir.rs/AP/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:41

IZRAELCI SU BILI UPOZORENI! ZAŠTO NISU REAGOVALI? Karan: Nešto im je promaklo! Vitorović: Kina uspešno vezuje TEHERAN I RIJAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track