IRANSKA DRŽAVNA TV PREKINULA PROGRAM: Izraelci su nam u vazdušnom napadu ubili generala! NOVI DETALJI POGIBIJE MUSAVIJA (FOTO)
Foto: Tasnim News Agency / Zuma Press / Profimedia

šok u zemlji

IRANSKA DRŽAVNA TV PREKINULA PROGRAM: Izraelci su nam u vazdušnom napadu ubili generala! NOVI DETALJI POGIBIJE MUSAVIJA (FOTO)

Planeta -

Viši vojni savetnik Iranske revolucionarne garde ubijen je u ponedeljak u izraelskom vazdušnom napadu kod sirijskog glavnog grada Damaska.

General Sajed Razi Musavi navodno je bio zadužen za koordinaciju vojnog saveza između Sirije i Irana.

Iranska državna televizija prekinula je svoj redovni informativni program kako bi objavila da je Musavi ubijen. Musavi je opisan kao jedan od najstarijih savetnika IRGC u Siriji. Televizija je izvestila da je Musavi bio među saradnicima komandanta elitnih snaga Kasima Sulejmanija koji je ubijen u američkom napadu bespilotnom letelicom u Iraku 2020. godine.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je da atentat na Musavija pokazuje izraelsku slabost.

Razi Musavi
foto: Tasnim News Agency / Zuma Press / Profimedia

- Ovaj čin je znak frustracije cionističkog režima i njegove slabosti u regionu - citirali su iranski mediji Raisija koji je dodao da će Tel Aviv zbog toga "sigurno platiti".

Iranska revolucionarna garda je saopštila da će "Izrael patiti" zbog ubistva brigadnog generala Musavija.

Izraelska vojska nije komenarisala slučaj.

Iran je poslao u Siriju nekoliko stotina pripadnika IRGC radi obuke i organizacije hiljada šiitskih boraca iz Iraka, Afganistana i Pakistana kako bi pomogli vladi u građanskom ratu. Borci iz libanskog Hezbolaha takođe su blisko sarađivali sa iranskim vojnim komandantima u Siriji.

Iranska revolucionarna garda, podsetimo, nedavno je saopštila da su dvojica njenih oficira poginula u Siriji.

- Muhamed Ali Atai Šurčeh i Panah Tagizadeh mučenički su stradali dok su bili u savetodavnoj misiji u Siriji - navela je IRGC i okrivila Izrael za njihovu smrt.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track