INDIJA RASPOREĐUJE RAZARAČE U ARAPSKO MORE Mornarica odgovorila posle napada na brod koji je povezan sa Izraelom
Foto: Profimdia / Aleksey Nikolskyi / Sputnik

žestokO

INDIJA RASPOREĐUJE RAZARAČE U ARAPSKO MORE Mornarica odgovorila posle napada na brod koji je povezan sa Izraelom

Planeta -

Indijska mornarica objavila je kasno sinoć da će "sa ciljem odvraćanja" rasporediti razarače s vođenim projektilima u Arapsko more, nakon što je trgovački brod povezan s Izraelom pogođen u blizini indijske obale za vikend.

Indijska mornarica istražuje motiv napada na brod MV Chem Pluto, koji je u ponedeljak pristao u Mumbaiju, a prvi izveštaji upućivali su na napad dronom, stoji u saopštenju.

tanker
foto: Shutterstock

"Biće potrebna daljnja forenzička i tehnička analiza kako bi se utvrdio vektor napada, uključujući vrstu i količinu korišćenog eksploziva", dodaje se u saopštenju.

Potparol iranskog ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak je nazvao američku tvrdnju da je Iran napao brod u blizini Indije "neutemeljenom".

Pentagon je u subotu saopštio da je dron lansiran iz Irana pogodio MV Chem Pluto u Indijskom okeanu.

tanker
foto: Printscreen/YouTube

Do napada je došlo dok je koalicija pod vođstvom SAD-a pokušavala da se suprotstavi sličnim izazovima u Crvenom moru.

"S obzirom na nedavnu bujicu napada u Arapskom moru, indijska mornarica rasporedila je razarače s vođenim projektilima INS Mormugao, INS Kochi i INS Kolkata u različitim područjima kako bi održala odvraćanje", navodi se u saopštenju mornarice.

Mornarica je objavila da zajedničku istragu o napadu sprovode različite agencije nakon što je njihov tim za eksplozivna sredstva završio analizu.

Posadu tog broda činili su 21 Indijac i jedan Vijetnamac.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track