UKRAJINA SMANJUJE STAROSNU GRANICU ZA MOBILIZACIJU Evo šta predviđa predlog zakona
Foto: STR / AFP / Profimedia

UKRAJINA SMANJUJE STAROSNU GRANICU ZA MOBILIZACIJU Evo šta predviđa predlog zakona

Planeta -

Predlog zakona, koji je objavljen na internet stranici ukrajinskog parlamenta kasno sinoć, predviđa smanjenje starosne granice za mobilizaciju u vojsku sa 27 na 25 godina.

U nacrtu zakona detaljno je navedeno koji bi ukrajinski državljani podlegli upisu u vojnu registraciju, a stoji da će se to odnositi na one "koji su napunili 25 godina".

U belešci s objašnjenjem, koju je potpisao ministar odbrane Rustem Umerov, sažete su ključne odredbe nacrta zakona, a među njima je "promena starosne granice sa 27 na 25 godina".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji za medije 19. decembra da je vojska predložila mobilizaciju još 450.000-500.000 Ukrajinaca, ali da je to "vrlo osetljivo" pitanje, o kojem će vojska i vlada razgovarati pre nego što odluče hoće li da upute predlog parlamentu.

Zelenski, koji tek treba javno da odobri predlog, rekao je tada da želi da čuje više argumenata za mobilizaciju dodatnih vojnika.

Ukrajina, rat u Ukrajini, ukrajinski vojnici, ukrajinska vojska
foto: Shutterstock

"Ovo je vrlo ozbiljan broj", kazao je Zelenski. Nije poznato koliko vojnika Ukrajina ima na raspolaganju, ali ranije se govorilo o oko milion ljudi pod oružjem.

Američki zvaničnici procenjuju da su stotine hiljada vojnika ranjene ili ubijene od početka ruske invazije.

Šef kluba zvaničnika stranke Zelenskog u parlamentu David Arahamija kazao je da vlada radi na predlogu zakona na zahtev vojske te da bi on trebalo da bude predstavljen parlamentu u ponedeljak.

"Vojska treba da ima rešenje za svoje probleme", objavio je Arahamija na Telegramu u ponedeljak.

"Društvo želi da čuje odgovore na sva osetljiva pitanja", dodao je.

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja