TURSKI PARLAMENT DANAS DONOSI ODLUKU Nastavlja se rasprava o kandidaturi Švedske za prijem u NATO
Foto: AP

TURSKI PARLAMENT DANAS DONOSI ODLUKU Nastavlja se rasprava o kandidaturi Švedske za prijem u NATO

Planeta -

Turski parlament popodne treba da nastavi debatu o ratifikaciji kandidature Švedske za članstvo u NATO-u, 19 meseci nakon što je podnela zahtev za članstvo.

Ovo je pitanje koje se dodatno zakomplikovalo nakon što ga je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan povezao sa zahtevom Ankare da mu Vašington proda borbene avione F-16.

Švedska i Finska odbacile su decenije vojnog nesvrstavanja i tražile su da se pridruže odbrambenoj organizaciji koju predvode SAD nakon što je Rusija prošle godine napala Ukrajinu.

Njihove zahteve za članstvo brzo su odobrile sve članice NATO osim Turske i Mađarske.

Ali u slučaju Finske su popustili, pa je u aprilu postala 31. članica NATO-a.

Odbor za spoljne poslove turskog parlamenta nije uspeo da se dogovori oko teksta za glasanje u parlamentu u novembru i sastaće se ponovo popodne.

Podsetimo, Erdogan je povukao svoje prigovore na članstvo Švedske u NATO-u u julu, nakon što je Stokholm obračunao sa kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima.

"Vidimo promenu u politici u Švedskoj. Vidimo da su neke odluke donete na sudovima, iako ih je malo", rekao je Fuat Oktaj, poslanik Erdoganove vladajuće stranke AKP i šef parlamentarnog odbora za spoljne poslove.

"Imali smo neke zahteve da preduzmemo dalje korake", dodao je on.

Nakon što komitet prihvati tekst, biće održano glasanje u parlamentu, gde Erdoganova vladajuća alijansa ima većinu.

NATO saveznici su pojačali pritisak na Tursku, a Francuska je izjavila da je kredibilitet alijanse "u pitanju".

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA Necati Savas

Erdogan je u decembru sugerisao da će parlament reagovati na Švedsku samo ako američki Kongres odobri traženu kupovinu desetina borbenih aviona F-16 i rezervnih delova od strane Turske i ako drugi saveznici u NATO-u, uključujući Kanadu, ukinu embargo na oružje Ankari.

"Pozitivni razvoji iz Sjedinjenih Država u vezi sa F-16 i ispunjavanjem obećanja Kanade će ubrzati pozitivan stav našeg parlamenta (o kandidaturi Švedske za članstvo)", rekao je Erdogan.

"Sve je povezano", dodao je on.

"Članstvo Švedske u NATO-u i prodaja F-16 Turskoj biće u određenoj meri koordinisani jer, nažalost, nijedna zemlja ne veruje drugoj", rekao je Ozgur Unluhisarcikli, šef kancelarije američkog istraživačkog centra German Marshall Fund u Ankari.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:31

ULAZAK ŠVEDSKE U NATO: Zbog čega je turski predsednik dao zeleno svetlo za prijem Švedske u NATO?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track