EVROPA PRED KOLAPSOM Skijališta se suočavaju sa zatvaranjem jer sneg NESTAJE zbog klimatske krize
Foto: RINA

haos

EVROPA PRED KOLAPSOM Skijališta se suočavaju sa zatvaranjem jer sneg NESTAJE zbog klimatske krize

Planeta -

Skijališta širom Evrope suočavaju se sa neizvesnom budućnošću jer se sneg povlači na popularnim stazama usled klimatskih promena.

U odmaralištima u francuskim Alpima, obilne padavine su izazvale kašnjenja ove praznične sezone, pa turisti nisu mogli da pristupe stazama.

Trajanje snežnog pokrivača na čuvenim planinama koje se protežu od Francuske do Slovenije sada je 36 dana kraće od proseka, pa su efektivne sezone skijanja svake godine sve kraće i kraće.

Waidring, skijanje
foto: Printskrin / You Tube

A snežni pokrivač na Alpima tokom ključnih skijaških meseci opadao je za 8,4 odsto po deceniji između 1971. i 2019. godine, navodi studija koju je objavila Evropska unija.

Predviđa se da će čak 98 odsto skijališta u 28 evropskih zemalja sada biti izloženo "veoma velikom riziku" zbog nestašice snega.

S obzirom na to da se Evropa oslanja na planine, nalazi su izazvali zabrinutost među stručnjacima, koji kažu da je snežni pokrivač doživeo "neviđeni" pad od srednjeg veka.

Oblasti oko francuskih Alpa, Karpata i Finske - među najboljim destinacijama za 210 miliona skijaša na kontinentu godišnje - pretrpele su neke od najtežih posledica klimatskih promena u Evropi, pokazuju istraživanja.

Stručnjaci upozoravaju da bi se evropske planine mogle suočiti sa značajnim promenama kako temperature rastu širom kontinenta.

(Kurir.rs/Daily mail/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:27

Mogu li se takmičenja normalno održavati i kad nema snega?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja