ZAHAROVA: Ukrajina sprema provokaciju sa zapadnim hemijskim oružjem
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry/ TASS

ZAHAROVA: Ukrajina sprema provokaciju sa zapadnim hemijskim oružjem

Planeta -

Moskva ne isključuje mogućnost da se u Ukrajini priprema antiruska provokacija sa otrovnim supstancama zapadne proizvodnje sa ciljem da se optuži Rusija da koristi hemijsko oružje, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Postoji mogućnost da će se organizovati još jedna antiruska provokacija uz korišćenje otrovnih supstanci zapadne proizvodnje, kako bi se zatim u strukturama Ujedinjenih nacija i svetskih medija pokrenula nova kampanja u kojoj bi se optužila naša zemlja za, navodno, namernu upotrebu hemijskog oružja“, rekla je Zaharova.

Kako je naglasila Zaharova, prema dostupnim informacijama, Služba bezbednosti Ukrajine aktivno učestvuje u pripremi takve provokacije, koja je u tu svrhu angažovala ukrajinsku kompaniju Realab iz Kijeva.

„Ona je specijalizovana za uvoz hemijskih reagenasa i prekursora. Preko ove kompanije je u oktobru-novembru ove godine kupljena takozvana mala serija trietanolamina i jedinjenja natrijuma koje sadrži azot, američke kompanije”, dodala je ona.

Prema rečima diplomate, u kontekstu sve većeg zamora sveta od režima u Kijevu i smanjenja finansijske i vojne pomoći Zapada, Kijev je spreman da preduzme sve korake kako bi se pitanja ukrajinskog sukoba vratilo u u žižu međunarodne javnosti.

Ranije je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev naveo da postoji velika verovatnoća da će Kijev pokušati da izvrši diverzije korišćenjem biološkog oružja.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

00:28

ZAHAROVA: OVK MOŽDA PRISUTNA U UKRAJINI POD DRUGIM IMENOM! Na borbenim područjima pronađena tela sa odstranjenim organima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track