AMERIKA I EU PUŠTAJU UKRAJINU NIZ VODU: Pripremaju Kijev na teritorijalne ustupke Moskvi
Foto: AP/Evan Vucci

AMERIKA I EU PUŠTAJU UKRAJINU NIZ VODU: Pripremaju Kijev na teritorijalne ustupke Moskvi

Planeta -

Sjedinjene Države i evropske zemlje tiho menjaju zadatak svoje ukrajinske politike sa „totalne pobede nad Rusijom“ na jačanje pozicija Kijeva za potencijalne mirovne pregovore koji će verovatno značiti teritorijalne ustupke Moskvi.

Kako se navodi, posle fijaska kontraofanzive Kijeva, u zapadnim prestonicama se govori o podizanju odbrambenih granica dobro opremljenim sistemima PVO i obnavljanju ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa kako bi ta zemlja što manje zavisila od strane pomoći.

„Sada kada je američka i evropska pomoć Ukrajini u ozbiljnoj opasnosti, američka administracija i evropski zvaničnici tiho prebacuju fokus sa podrške Ukrajini s ciljem totalne pobede nad Rusijom na jačanje pozicija Kijeva u pregovorima o okončanju sukoba…

Takvi pregovori će najverovatnije značiti prepuštanje dela Ukrajine Rusiji“, navodi se u članku uz pozivanje na neimenovanog zvaničnika američke administracije i evropskog diplomatu u Vašingtonu.

U izbornoj godini američki predsednik Džozef Bajden ne može sebi da dozvoli da prizna neuspeh odabranog spoljnopolitičkog kursa, niti da javno objavi da ga menja.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track