DA LI JE OVO KRAJ AMERIČKE VOJNE POMOĆI UKRAJINI? Blinken kaže da je tranša od 250 miliona dolara samo POSLEDNJA u 2023.
Foto: EPA/Samuel Corum Pool, EPA/Sergey Dolzhenko

ŠEF STEJT DEPARTMENTA OBJASNIO ŠTA JE SVE U PAKETU

DA LI JE OVO KRAJ AMERIČKE VOJNE POMOĆI UKRAJINI? Blinken kaže da je tranša od 250 miliona dolara samo POSLEDNJA u 2023.

Planeta -

Amerika će poslati Ukrajini oružje i opremu vrednu do 250 miliona dolara u poslednjem paketu pomoći ove godine, da bi podržala Kijevu u ratu protiv Rusije.

Glas Amerike prenosi da je to juče najavio je Entoni Blinken, državni sekretar SAD. Navodi se da je američki predsednik Džo Bajden od Kongresa zatražio da odobri još 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini, ali republikanci odbijaju da to odobre bez dogovora sa demokratama o jačanju bezbednosti duž američko-meksičke granice.

Bela kuća je upozorila da će bez zelenog svetla Kongresa do kraja godine biti iscrpljena američka sredstva za pomoć Ukrajini da povrati teritoriju koju su ruske snage okupirale od početka invazije u februaru 2022. godine.

Entoni Blinken
foto: EPA Adam Davis

Blinken je rekao da će u najnovijem paketu pomoći između ostalog biti municija za protvvazdušnu odbranu, dodatna municija za artiljerske raketne sisteme, kao i artiljerijska i protivoklopna municija.

Kongres je od početka ruske invazije odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu, ali nije usvajao nove pakete pomoći od kako su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom u januaru 2023. godine.

Amerika, Ukrajina, pare
foto: Shutterstock

Deo republikanaca - uglavnom pripadnici desničarskog krila - protivi se daljoj pomoći Kijevu.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track