NEŠTO SE DEŠAVA, SPREMA SE SASTANAK ZELENSKOG I ORBANA: Odnosi bili hladni od početka rata u Ukrajini, sada se aktivirala SARADNJA
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Olivier Matthys

približavanje kijeva i budimpešte

NEŠTO SE DEŠAVA, SPREMA SE SASTANAK ZELENSKOG I ORBANA: Odnosi bili hladni od početka rata u Ukrajini, sada se aktivirala SARADNJA

Planeta -

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto dogovorili su se u telefonskom razgovoru da se prvi put sretnu u januaru, a razgovarali su i o sastanku Volodimira Zelenskog i premijera Viktora Orbana.

Jermak je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) napisao da je imao produktivan razgovor sa Sijartom i "da rade na organizaciji sastanka Zelenskog i Orbana u bliskoj budućnosti".

Prema njegovim rečima, razgovarali su i o napretku Ukrajine na putu evrointegracija.

Sijarto je istakao da je održavanje kontinuiranog dijaloga na visokom nivou važno, jer daje nadu za unapređenje odnosa.

Takođe je na društvenim mrežama napisao da je Mađarska zainteresovana za održavanje najbolje moguće saradnje sa svim susedima.

- Naravno, nećemo menjati naš stav "za mir", ali se radujem našem susretu licem u lice u januaru kada ćemo imati priliku da razgovaramo o najhitnijim bilaterlanim pitanjima - naveo je Sijarto.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/PEPE TORRES

Kako prenosi ukrajinska Pravda, šef kabineta Zelenskog rekao je da bi mogući razgovori predsednika Ukrajine sa Orbanom mogli da obuhvate širok spektar bilateralnih odnosa.

Mađarska i Ukrajina gotovo da i nisu imale kontakte na visokom nivou od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022, ali je saradnja mnogo aktivnija poslednjih nedelja, piše pravda.com.ua.

Viktor Orban
foto: EPA Olivier Matthys

Mađarska se inače protivila početku pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom i odluka o tome doneta je sredinom decembra na Evropskom savetu nakon što je Orban na kratko izašao sa sastanka.

Međutim, Orban je stavio veto na paket pomoći Unije Ukrajini od oko 50 milijardi evra u naredne četiri godine.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track