ŠOK SCENA NA FRONTU ZA PRAZNIKE! Rusi i Ukrajinci spustili oružje, dozivaju jedni druge, zapevali čuvenu LJUBAVNU PESMU (VIDEO)
Foto: Printscreen

neverica

ŠOK SCENA NA FRONTU ZA PRAZNIKE! Rusi i Ukrajinci spustili oružje, dozivaju jedni druge, zapevali čuvenu LJUBAVNU PESMU (VIDEO)

Planeta -

Ruski i ukrajinski vojnici navodno su zaustavili borbu na liniji fronta kako bi zajedno otpevali čuvenu ljubavnu pesmu iz Drugog svetskog rata.

Na snimku, koji nije nezavisno proveren, Rusi u snegom prekrivenoj šumi navodno dozivaju Ukrajince, koji im odgovaraju, a zatim zajedno počinju da pevaju legendarnu sovjetsku melodiju Кaćuša.

- Procvetale jabuke i kruške, razvila se magla nad rekom - započinju pesmu ruski vojnici koji se ne vide na snimku.

- Кaćuša je izašla na obalu reke, na visoku i strmu obalu reke - stiže odgovor nakon čega se završava snimak.

Кlip se nakon Božića proširio društvenim medijima u Rusiji, ali manje u Ukrajini. Za sada nije poznato gde je nastao.

Dejli mejl navodi da nije isključeno da je snimak ruska propaganda.

Kaćuša je inače dobro poznata iz Drugog svetskog rata kad su se i Rusi i Ukrajinci borili na istoj strani. Melodiju je ruska strana često koristila od početka rata u Ukrajini. Neki ukrajinski ratni zarobljenici su se žalili da su ih Rusi naterali da je pevaju.

Vojni ekspert Vladislav Šurigin, koji je komentarisao snimak, navodi da se Kaćuša pevala u sovjetsko vreme kako u Rusiji, ali i u južnim i jugoistočnim regionima Ukrajine.

- Najverovatnije su ukrajinski vojnici koji su spremno počeli da pevaju Кaćušu mobilisani muškarci od 50 i više godina koji dobro pamte sovjetske pesme. Kaćuša je bila jedna od najpopularnijih i nijedna svadba nije bila potpuna bez nje u sada nasilno razdvojenim delovima nekada jedinstvene zemlje. Ima nešto simbolično u ovome. Ljudi koji pevaju iste pesme na istom jeziku treba da nađu razumevanje i način da žive zajedno - navodi Šurigin.

Ukrajina je u subotu, podsetimo, granama zasula centar ruskog grada Belgoroda. Tom prilikom poginule su 24 osobe, uključujući troje dece, dok je 108 povređeno.

Rusija je dan ranije pokrenula najveći vazdušni napad na Ukrajinu od početka rata. Na meti su bili Kijev, Harkov, Nikolajev, Odesa, Dnjepropetrovsk, Lavov... Tokom napada na Kijev poginulo je 19 osoba dok je u Zaporožju bilo devet žrtava.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja