SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U NEMAČKOJ: Planirali da autom PUNIM EKSPLOZIVA raznesu čuvenu katedralu, oglasio se šef policije
Foto: EPA/FILIP SINGER

SPREČEN TERORISTIČKI NAPAD U NEMAČKOJ: Planirali da autom PUNIM EKSPLOZIVA raznesu čuvenu katedralu, oglasio se šef policije

Planeta -

Još tri osobe privedene su danas u vezi sa prijavom pretnje napadom na katedralu u Kelnu tokom praznika, saopštile su nemačke vlasti.

Hapšenja su usledila samo nekoliko dana nakon što je 30-godišnji Tadžikistanac uhapšen u vezi sa planiranjem napada na svetski poznatu katedralu.

Osumnjičeni su privedeni u zapadnim gradovima Duizburg, Herne i Diren u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija, a pretreseni su i njihovi stanovi. Nisu objavljeni nikakvi detalji o njihovom identitetu.

Svi privedeni osumnjičeni - uključujući i jednog Tadžikistanca koji je uhapšen prošle nedelje - navodno pripadaju široj mreži, koja uključuje ljude širom Nemačke i drugih evropskih zemalja, rekao je šef policije Kelna Johanes Hermans.

Angažovani psi za otkrivanje eksploziva

Lokalni mediji pišu da je napad trebalo da bude izveden automobilom punim eksploziva. Kelnska policija saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare da je pretresena podzemna garaža katedrale i da su angažovani psi da otkriju eksploziv - ali ništa nije pronađeno.

Od ranog jutra proveravani su i ulaz i izlaz iz podzemne garaže zbog potencijalno sumnjivih aktivnosti. Ministar unutrašnjih poslova Severne Rajne-Vestfalije Herbert Reul nazvao je poslednja privođenja "uspehom".

- Islamski ekstremisti su oduvek bili aktivni, ali trenutno su aktivniji nego inače, a katolička katedrala je bila njihova glavna meta - rekao je Reul.

- Policija uvek pokušava da bude nekoliko koraka ispred - dodao je on.

Policija je nešto pre Božića dobila informaciju o planiranom napadu na katedralu u Kelnu, a napad je trebalo da bude izveden na Novu godinu. Svetski poznata gradska katedrala već nedelju dana je pod visokim obezbeđenjem.

Ministar je pozvao ljude da ne ostaju kod kuće

Obično poslednje nedelje u godini, katedralu poseti više od 100.000 turista. Poslednjih dana samo je vernicima bilo dozvoljeno da uđu u zgradu na misu, ali su morali da prođu detaljnu bezbednosnu proveru sa psima tragačima. Oko katedrale večeras dežura oko hiljadu policajaca dok građani čekaju Novu godinu.

Reul, ministar unutrašnjih poslova zemlje, pozvao je ljude da slave i ne ostaju kod kuće uprkos pretnji od napada.

- Islamistički teror je i dalje pretnja na nemačkim ulicama. Često smo ga suzbijali. I kad god se desi ovakav događaj, svi smo ponovo naelektrisani - rekao je on, ističući da bi bilo pogrešno paničariti.

- Kažem: Slavite! Lepo se ponašajte! Čuvajte se – i uživajte u prelasku u novu godinu - zaključio je on.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track