SI ĐINPING OPET GURNUO PRST U OKO ZAPADU: Ujedinjenje sa Tajvanom je neizbežno
Foto: EPA/ Andrey Gordeev

SI ĐINPING OPET GURNUO PRST U OKO ZAPADU: Ujedinjenje sa Tajvanom je neizbežno

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u današnjem novogodišnjem obraćanju da je ujedinjenje sa Tajvanom "neizbežno“, a njegova poruka dolazi samo dve nedelje pre izbora izbora na ostrvu, koje Kina smatra svojom teritorijom.

„Ponovno ujedinjenje domovine je istorijska neizbežnost. Kina će se sigurno ujediniti“, rekao je Si Đinping.

Kineze sa obe strane Tajvanskog moreuza treba da vodi zdrav razum i da treba učestvuju u slavi podmlađivanja kineske nacije, poručio je kineski predsednik.

Kina sve više pojačava retoriku oko Tajvana, kao i vojni pritisak na ostrvo redovnim vežbama poslednjih meseci, a oštro napada SAD koje su ranije ovog meseca odobrile vojnu pomoć Tajvanu od 300 miliona dolara.

Poruke predsednika Kine dolaze uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu 13. januara.

Predsedničku trku vode Lai Čing Te iz vladajuće Demokratske partije, koja je naklonjene nezavisnosti ostrva, i Hou Ju Ih iz opozicionog Kuomintanga, koji je favorizovao bliže veze sa Kinom. Lai vodi u anketama, a obojica su u kampanji isticala da im je cilj uspostavljanje mirnih odnosa sa Pekingom.

Kurir.rs/Politiko

Bonus video:

01:27

AMERIKANCI ŽELE DA NAORUŽAJU TAJVAN DO ZUBA, EVO I ZBOG ČEGA! Đokić tvrdi: Si Đinping zvecka oružjem, ne dižu se JOŠ ULOZI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track