JAPANU PRETI CUNAMI, A OČEKUJE SE DA ĆE BITI OVE VISINE! Stručnjak iz Vinče daje prognozu razmera katastrofe: NA UDARU 2 NUKLEARKE
Foto: Shutterstock

ZEMLJOTRES U JAPANU

JAPANU PRETI CUNAMI, A OČEKUJE SE DA ĆE BITI OVE VISINE! Stručnjak iz Vinče daje prognozu razmera katastrofe: NA UDARU 2 NUKLEARKE

Planeta -

Nekoliko jakih zemljotresa pogodili su juče centar Japana, od kojih je najjači prema prvoj proceni bio magnitude 7,6 stepena po Rihteru.

Najmanje četiri osobe su poginule, a šest je zarobljeno u srušenim zgradama. Japan je proglasio pretnju od cunamija, zvaničnici su upozorili da bi talasi mogli da dostignu pet metara, a manji cunami već je zabeležen u zoni najveće nuklearne elektrane na svetu Kaši-vazaki-Kariva.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizje gostovao je Slavko Dimović, pomoćnik direktora za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost instituta Vinča.

Dimović je sa sigurnošću konstatovao da se katastrofa poput Fokušime ne može dogoditi:

- Kao što se nikada više neće ponoviti Černobil tako se više nikada neće ponoviti Fokušima. Apsolutno isključujem mogućnost da bi moglo doći do takve nuklearne havarije.

Štura sapoštenja povodom zemljotresa pripisao je prevenciji panike:

- Bezbednosna kultura vam govori da šturih saopštenja mora da bude da ne bi došlo do opšte opasnosti od panike, najviše zato što ljudi ne razumeju funkcionisanje nuklearnih elektrana niti prirodu radioaktivnosti. Uošte ceo svet, a i Srbija je fascinirana crnom hronikom.

02:14

JAPANU PRETI CUNAMI, A OČEKUJE SE DA ĆE BITI OVE VISINE! Stručnjak iz Vinče daje prognozu razmera katastrofe: NA UDARU 2 NUKLEARKE

Prema njegovim rečima dve nuklearke su u zoni rizika:

- Ovde imamo dve nuklearke koje su da tako kažemo u povećanoj zoni rizika, a to su elektrane Šiko i Kišizava. Mnoge mere su pojačane od 2011. kako u konstrukciji tako i u procedurama. Ovaj zemljotres nije jačine iz 2011. godine i plimski talas je prema prvim projekcijama 5 metara, a sada je pao na 3 metra. Vi imate sada pouzdane prognoze o tome kolika će biti visina cunamija. Nije opasnost za nuklearke od zemljotresa već uprvo od cunamija. Njegova visina bi prema procenama mogla da bude od 1, 5 do 3 metra, ali to ne bi trebao da ozbiljnije utiče ne bezbednost Japana.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:20

SNAŽAN TAJFUN POGODIO JAPAN! Hitno evakuisano više od 200.000 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track