LEDENI TALAS OKOVAO EVROPU: Najmanje tri osobe izgubile život, u Švedskoj izmereno neverovatnih - 43 stepena! (VIDEO, FOTO )
Foto: Printscreen Twitter

LEDENI TALAS OKOVAO EVROPU: Najmanje tri osobe izgubile život, u Švedskoj izmereno neverovatnih - 43 stepena! (VIDEO, FOTO )

Planeta -

Delovi severozapadne Evrope su se u sredu suočili sa posledicama najnovije u nizu atlantskih oluja koje su donele kišu ili sneg na već zasićeno tlo, dok je severna Skandinavija doživela izuzetno hladno vreme.

Švedska
foto: AP

U severnoj Francuskoj, spasilački timovi pomogli su u evakuaciji stanovnika iz poplavljenih domova u gradu Arkesu u departmanu Pas de Kale, regionu koji je poplavljen drugi put u dva meseca nakon obilnih padavina.

Švedska
foto: AP

Izdato crveno upozorenje

U roku od nekoliko sati očekuje se još 20-40 milimetara kiše, a crveno upozorenje ukazuje da je reka Aa blizu izlivanja.

Švedska
foto: AP

Trajekt koji je saobraćao iz Norveške za Dansku sa oko 900 putnika nije mogao da pristane u Kopenhagenu zbog oluje i čeka da vetar prestane, iako se to možda neće dogoditi pre četvrtka ujutro, saopštila je brodarska kompanija DFDS.

Oluja Henk s obe strane Severnog mora donela je olujno nevreme uz obilnu kišu u delovima Engleske i Velsa, izazivajući prekide na elektromreži, poremećaje u železničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih putnih pravaca zbog poplava.

Drveće je padalo na puteve i pruge, a jedan motociklista poginuo na jugozapadu Engleske.

Najavljeno zatvaranje škola i javnih autobusa

U Norveškoj, južni grad Kristiansand najavio je zatvaranje škola i ukidanje javnih autobusa zbog velikog snega. Ista oluja, nazvana Henk sa obe strane Severnog mora, donela je oluje i jaku kišu u delove Engleske i Velsa u utorak, uzrokujući nestanke struje, prekid železnice i velike zatvaranje puteva zbog poplava.

Švedska
foto: AP

Jedna žena poginula u Belgiji

Jedna 59-godišnja žena umrla je u utorak u belgijskoj provinciji Istočna Flandrija nakon što ju je udarila ograda koju je odnela tokom obilnih kiša u zemlji, izjavila je u sredu lokalna guvernerka Karina Van Koter.

U Švedskoj izmereno -43 stepena

Arktičko selo Kvikjok zabeležilo je noćnu temperaturu od -43,6 stepeni Celzijusa, najhladniju u Švedskoj za mesec januar u poslednjih 25 godina, saopštio je Švedski meteorološki institut.

U Finskoj pronađena skijašica mrtva u lavini

U Laponiji, na severu Finske, žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak, a kasnije je pronađena mrtva u lavini.

Potraga za njenim detetom nastavljena je u sredu, saopštila je finska policija.

Kurir.rs/Jutarnji list

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track