PRVO SUĐENJE ZA URUŠAVANJE ZGRADA U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ: Stradalo više od 50.000 ljudi, evo kolika kazna preti optuženima
Foto: AP/Hussein Malla

PRVO SUĐENJE ZA URUŠAVANJE ZGRADA U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ: Stradalo više od 50.000 ljudi, evo kolika kazna preti optuženima

Planeta -

U Turskoj je počelo prvo suđenje u vezi sa izgradnjom zgrada koje su se srušile u dva velika zemljotresa u februaru 2023. godine, kada je poginulo više od 50.000 ljudi.

Ročište u gradu Adijamanu, na jugoistoku zemlje, uključuje 11 osoba optuženih za "svesni nemar" dok su nadgledali izgradnju hotela "Isijas".

Pet od 11 optuženih, uključujući vlasnika hotela, uhapšeno je i optuženo za krivična dela zbog kojih bi svaki mogao biti osuđen na više od 20 godina zatvora.

U urušavanju hotela poginulo je 24 dece iz takozvanog Severnog Kipra koja su boravila u Turskoj radi đačkog turnira u odbojci.

Oni su poginuli zajedno sa grupom roditelja i pratilaca u, kako turski tužioci sada kažu, tragediji koja je mogla da se izbegne da su ispunjeni odgovarajući bezbednosni standardi.

U rušenju hotela poginulo je ukupno 72 ljudi, od toga 39 iz severnog dela Kipra.

zemljotres, Turska
foto: EPA Tolga Bozoglu

U optužnici se navodi da je zgrada nezakonito pretvorena iz stambenog objekta u hotel 2001. godine.

Takođe, na hotelu je nezakonito dograđen jedan sprat na devet dozvoljenih prvobitnim planom.

Među tužiocima je i premijer institucija takozvanog Severnog Kipra Unal Ustel.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je za veliki broj poginulih okrivio korumpirane investitore koji su potplatili lokalne inspektore da bi koristili jeftin građevinski materijal i nelegalno postavili dodatne spratove.

Turska policija uhapsila je oko 200 ljudi zbog navodno loše gradnje zgrada neposredno nakon prvog zemljotresa magnitude 7,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Erdoganovi kritičari tvrde da je većina glavnih turskih građevinskih kompanija i kompanija za nekretnine uspostavila bliske odnose sa vladajućom strankom AKP tokom njegove 21-godišnje vladavine.

Kurir.rs/Blic/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track