ZEMLJA IZ KOMŠILUKA SE OZBILJNO NAORUŽAVA Stiže im smrtonosno oružje kao ODGOVOR na dešavanja u Evropi
Foto: Shutterstock

ZEMLJA IZ KOMŠILUKA SE OZBILJNO NAORUŽAVA Stiže im smrtonosno oružje kao ODGOVOR na dešavanja u Evropi

Planeta -

Rumunsko Ministarstvo odbrane nabaviće 200 projektila za sisteme "patriot", vrednosti preko milijardu evra, putem nabavke koja je deo savezničkog ugovora.

U okviru konsolidovane multinacionalne nabavke, koja koristi principe Evropske inicijative Skaj Šilda, Rumunija će nabaviti 200 raketa "PAK-2 GEM-T".

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane zatražilo je i dobilo odobrenje parlamenta za učešće u zajedničkom programu nabavki, a procenjena ukupna vrednost za paket od 200 projektila namenjenih za dopunu borbenih zaliha rumunske vojske iznosi 1,09 milijardi evra, bez PDV-a, uključujući rezervne delove, prateće usluge i drugo, prenosi Ađerpres.

"Ova kupovina dokazuje da Alijansa ima adekvatna i prilagođena rešenja za bezbednosnu situaciju sa kojom se suočavamo u istočnoj Evropi, od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine. Ovaj projekat smatram uspešnim modelom saradnje saveznika i primerom razvoja proizvodnih kapaciteta za odbranu koji zaslužuje da se preslika na evropski nivo", rekao je rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, kako je navedeno u saopštenju ministarstva odbrane te zemlje.

On je dodao da će resorno ministarstvo nastaviti da preduzima dalje korake za nabavku vojne opreme i municije najnovije generacije, kao bi ispunilo ciljeve rumunske odbrambene politike.

Agencija NATO za nabavku i podršku podržaće koaliciju saveznika, uključujući Nemačku, Holandiju, Rumuniju i Španiju da nabave 1.000 projektila za sistem "patriot" kako bi pojačale protivvazdušnu odbranu.

Ugovor vredan 5,5 milijardi dolara dodeljen je "KOMLOG-u", zajedničkom poduhvatu američke kompanije "Rajtion" i nemačkoj kompaniji "MBDA".

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Bonus video:

12:52

UKRAJINCI SU DOBILI NAORUŽANJE KOJE NEMAJU NI NEKE ČLANICE NATO: Stručnjaci o ratu na istoku Evrope DANAS JE VAŽAN DAN ZA KIJEV!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track