LUKAŠENKO POTPISAO ZAKON KOJI IMA ZA CILJ JAČANJE NJEGOVE MOĆI Ovo pravilo važi samo za njega, a MERE su sledeće
Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

LUKAŠENKO POTPISAO ZAKON KOJI IMA ZA CILJ JAČANJE NJEGOVE MOĆI Ovo pravilo važi samo za njega, a MERE su sledeće

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je novi zakon kojim mu se obezbeđuje doživotni imunitet od krivičnog gonjenja i sprečava opozicione lidere koji žive u egzilu da učestvuju na budućim predsedničkim izborima.

Zakon se teoretski odnosi na svakog bivšeg predsednika i članove njegove ili njene porodice. U stvarnosti, to je relevantno samo za 69-godišnjeg Lukašenka, koji je gvozdenom šakom vladao Belorusijom skoro 30 godina.

Aleksandar Lukašenko
foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Čini se da nova mera ima za cilj dalje jačanje Lukašenkove moći i eliminisanje potencijalnih izazivača na sledećim predsedničkim izborima u zemlji, koji bi trebalo da se održe 2025. godine.

Zakon značajno pooštrava uslove za predsedničke kandidate i onemogućava izbor lidera opozicije koji su poslednjih godina izbegli u susedne zemlje. Samo državljani Belorusije koji su stalno boravili u zemlji najmanje 20 godina i nikada nisu imali boravišnu dozvolu u nekoj drugoj zemlji imaju pravo da se kandiduju.

Belorusiju su potresli masovni protesti tokom kontroverznog Lukašenkovog reizbora u avgustu 2020. za šesti mandat, koji su opozicija i zapad osudili kao lažan. U to vreme, beloruske vlasti su pritvorile više od 35.000 ljudi, od kojih su mnogi bili mučeni u pritvoru ili su napustili zemlju.

(Kurir.rs/Guardian/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:41

Lukašenko - Još nemam nameru da umrem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track