"HITAN SLUČAJ, IMAMO 177 PUTNIKA U AVIONU" Pilot u panici traži pomoć nakon što je OTPAO PROZOR: Detalji DRAME iznad Amerike VIDEO
Foto: Youtube/kcalnews

prinudno sletanje

"HITAN SLUČAJ, IMAMO 177 PUTNIKA U AVIONU" Pilot u panici traži pomoć nakon što je OTPAO PROZOR: Detalji DRAME iznad Amerike VIDEO

Planeta -

Zapanjujući audio snimak zabeležio je trenutak kada je pilot "Aljaske erlajnsa" pozvao pomoć nakon što je prozor na njenom novom avionu Boing 737 Maks eksplodirao ubrzo nakon poletanja.

"Prilaz Portlandu, hitan slučaj Aljaske 1282! Avion se sada kreće na 12.000 u levom skretanju u smeru tri četiri nula“, mogla se čuti neidentifikovana žena nakon drame u petak uveče nad nebom Portlanda u Oregonu.

Treba nam skretanje. Proglasili smo uzbunu. Pada pritisak. Imamo 177 putnika u avionu...18.900", kako pilot objašnjava.

Let 1282 za Aljasku, Boing 737-9 MAKS koji je leteo za Ontario u Kaliforniji, napustio je Portland u petak nešto posle 17 časova po lokalnom vremenu kada su deaktivirana vrata za hitne slučajeve koja su se koristila kao običan prozor kabine, eksplodirala na 16.000 stopa. Avion je prevozio 171 putnika i šest članova posade.

Njegov katastrofalni kvar smanjio je pritisak u kabini, a sila vazduha je u jednom momentu pocepala košulju dečaka, čija je mama viđena kako ga drži. Putnici su takođe posmatrali kako im telefone "usisava" noćno nebo.

Zastrašujući snimci pokazuju kako putnici gledaju kroz zjapeću rupu na trupu aviona.

Za divno čudo, u avionu nije bilo povređenih, koji je ušao u upotrebu tek u novembru 2023. Boing, "Aljaska erlajns" i Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja pokrenuli su istrage.

Ispovesti putnika

Putnici su prijavili da su čuli "stvarno glasan bum" pre nego što je "smrtonosna" tišina zavladala u kabini dok je avion prinudno leteo nazad u Portland oko 40 minuta kasnije.

Dvadesetogodišnja žena po imenu Elizabet rekla je za Oregon Live kako je „zvučalo kao da vam uši pucaju kao i obično u avionu, ali 10 puta glasnije".

- Nisam mogla da verujem da je stvarno. Svi smo bili mirni - rekla je o svom saputniku, „ali sam se osećala kao da ću zaplakati, jer ko zna da bi ovo mogli biti moji poslednji trenuci.“

Drugi putnik Kajl Rinker (29) rekao je da je avion postao "smrtonosno tih". Niko nije pravio buku.

Nekoliko putnika je reklo "KPTV-u" da su se maske za kiseonik iz aviona odmah aktivirale, a više ljudi ih je koristilo dok su čekali da avion sleti u PDKS.

Drugi putnik je rekao da je majka morala da drži dete u svom sedištu.

Na društvenim mrežama su se pojavili dramatični snimci iz letelice.

U toku istraga

Izveštaji sugerišu da 26A, sedište pored prozora koji se nalazio pored otpadnutog dela nije bilo zauzeto.

Iz unutrašnjosti kabine čini kao obično sedište do prozora, iako sa spoljašnje strane okvir deaktiviranih vrata ostaje vidljiv. Područje trupa koje je istrgnuto savršeno je u skladu sa tim okvirom vrata, što ukazuje na mogući strukturalni kvar.

Vrata izlaza u slučaju nužde su dizajnirana da se otvaraju prema unutra i ne mogu da se gurnu napolje, navodi "Erlajn reporter".

Nacionalni odbor za bezbednost transporta rekao je da istražuje događaj i da će objaviti sva ažuriranja kada budu dostupna.

Prizemljuju se svi avioni ovog modela

Američka avio-kompanija "Alaska Airlines " prizemljila je danas sve svoje avione Boing 737-9, nekoliko sati nakon što su prozor i deo trupa na jednom takvom avionu eksplodirali u vazduhu, zbog čega je letelica prinudno spuštena na aerodrom u Portlandu.

"Nakon večerašnjeg događanja na letu 1282, odlučili smo da preduzmemo korak predostrožnosti i privremeno prizemljimo našu flotu od 65 aviona tipa Boing 737-9", navela je kompanija u saopštenju.

Letelice će biti vraćene u upotrebu nakon servisnih procedura i bezbednosnih inspekcija, a avio-kompanija očekuje da ce one biti završene za nekoliko dana, prenosi AP.

Kompanija je ranije saopštila da je na letu 1282 "Aljaska erjalns" iz Portlanda, Oregon, za Ontario, Kalifornija, u petak uveče došlo do incidenta ubrzo nakon polaska.

Boing 737-9 MAKS sišao je sa proizvodne trake pre samo dva meseca, a sertifikaciju je dobio u novembru 2023, prema zapisu Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo SAD objavljenom na internetu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track