KRENULO JE I TO ŽESTOKO! Bajden i Tramp počeli predizborne kampanje, evo šta su sve imali da kažu jedan o drugom (FOTO, VIDEO)
Foto: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia, Christian MONTERROSA / AFP / Profimedia

PRVI MITINZI U 2024.

KRENULO JE I TO ŽESTOKO! Bajden i Tramp počeli predizborne kampanje, evo šta su sve imali da kažu jedan o drugom (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden optužio je Donalda Trampa, svog verovatnog rivala na izborima 2024. da je, kako je rekao, žrtvovao SAD zarad vlasti.

"Trampova predsjednička kampanja usredređena je na njega, a ne na Ameriku", rekao je Bajden u govoru u Pensilvaniji povodom treće godišnjice napada Kongres, počinjenog 6. januara 2021, prenosi Glas

"Bivši predsednik spreman je da žrtvuje našu demokratiju da bi došao na vlast. Predstojeći izbori zasnovani su na tome - da li je demokratija svetinja Amerike", poručio je aktuelni američki predsednik.

"Moj mandat biće usredsređen na odbranu, zaštitu i očuvanje demokratije", rekao je Bajden tokom obraćanja - napomenuvši i da Tramp odbija da osudi političko nasilje.

"Biću jasan i reći ono što nećete čuti od Trampa. Političko nasilje je neprihvatljivo u političkom sistemu Sjedinjenih Država. U demokratiji mu nema mesta. Ljudi koji su upali u Kapitol 6. januara su pobunjenici, a ne patriote. Neredi su bili nasilni upad, a ne miran protest. Pokušavajući da izvrne činjenice o 6. januaru - Tramp želi da ukrade istoriju na isti način na koji je nastojao da pokrade izbore. Ali, znamo šta je istina, jer smo je videli sopstvenim očima", rekao je Bajden.

Džo Bajden
foto: Bastiaan Slabbers / Zuma Press / Profimedia

Istakao je i da je Tramp tada imao priliku da prekine nasilje.

„Povukao se u Belu kuću dok je Amerika bila napadnuta iznutra“, rekao je Bajden aludirajući na napad koji je dio Trampovih pristalica počinio na Kapitol - u nastojanju da onemoguće potvrdu Bajdenove pobede na izborima 2020.

„Nacija je bila užasnuta, svet je bio u neverici. Tramp ništa nije preduzeo. Njegov pokušaj da poništi rezultate predsedničkih izbora i izostanak reakcije 6. januara - najgore je nepoštovanje predsedničke funkcije u američkoj istoriji", rekao je Bajden.

Bajden je izneo tvrdnju i da bivšem predsedniku i njegovim sledbenicima u okviru pokreta MAGA (skraćenica od slogana "Učinimo Ameriku ponovo velikom") neće dozvoliti da nateraju Sjedinjene Države da, kako je rekao, odstupe od demokratije.

Džo Bajden
foto: Bastiaan Slabbers/NurPhoto/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Odbijam da verujem da ćemo 2024. izabrati da odstupimo od principa koji su nas učinili najvećom nacijom u istoriji sveta: slobode. Demokratija je i dalje svetinja i ne postoji zemlja u boljem položaju da vodi svet od Amerike", rekao je Bajden.

Bivši predsednik osporavao poraz

Tramp, koji je položaj predsednika obavljao od 2017. do 2021. godine, favorit je za osvajanje republikanske predsedničke nominacije. Osporavao je svoj poraz na izborima 2020. godine i podstakao hiljade svojih pristalica na napadnu kompleks američkog Kongresa 6. januara 2021. Zbog neuspelog pokušaja da se zaustavi formalna potvrda Bajdenove pobjede stradalo je pet osoba, dok su desetine policajaca povređene.

Pre govora na koledžu u Pensilvaniji, Bajden je obišao Veli Fordž - mesto gde je bio zimski štab Džordža Vašingtona krajem 1777. i početkom 1778. godine, tokom revolucionarnog rata.

Bajden je počeo predizbornu kampanju porukom da on predstavlja nastavak demokratske vlade s kojom su Amerikanci porasli, a da bi glas za Trampa zemlju uveo u mračnu i neizvesnu budućnost.

Bajden se obratio dan pre godišnjice 6. januara, zato što se najavljuje zimska oluja za istočnu obalu SAD.

Donald Tramp
foto: Christian MONTERROSA / AFP / Profimedia

Bajden je na položaju predsednika i ranije upozoravao da je ugrožena budućnost američke demokratije, između ostalog na prvu godišnjicu 6. januara i tokom govora u septembru 2022. godine u kojem je Trampa i njegove republikanske pristalice nazvao ekstremistima koji prete da unazade zemlju.

Trampovi rivali za republikansku predsedničku nominaciju uglavnom su izbegavali da kritikuje poteze bivšeg predsednika na dan upada u Kongres. Ankete pokazuju da republikanski birači manje krive Trampa za 6. januar nego što je to bio slučaj pre tri godine.

Ostaje da se vidi da li će Bajdenov govor imati bilo kakav uticaj deset meseci pre izbora u novembru, u politički podeljenoj zemlji u kojoj se birači informišu iz veoma različitih izvora.

Očekuje se da trka za predsedničke izbore bude tesna, a Bajdenovi saradnici smatraju da on mora da pobedi u Pensilvaniju, u kojoj se nalazi rodni grad američkog predsednika Skrenton.

Bajden je na izborima 2020. pobedio u Pensilvaniji sa 50,01 odsto glasova. Na izborima 2016. godine, Tramp je imao najviše glasova u toj američkoj državi - 48,58 procenata.

Bajdenovi argumenti ne utiču mnogo na zabrinutost njegovih pristalica u pogledu ekonomske situacije u zemlji i predsednilkovih godina (81).

Donald Tramp
foto: Christian MONTERROSA / AFP / Profimedia

Prema anketama, Tramp (77) ima neznatnu prednost u odnosu na Bajdena od dva odsto, 38 naprema 36 odsto, dok je 26 odsto ispitanika navelo da nije sigurno za koga će glasati ili će podržati nekog drugog, pokazali su rezultati ankete agencije Rojters i Ipsosa.

Američki predsednik se za govor pripremao tako što je u Belu kuću pozvao grupu istoričara i akademika s kojima je razgovarao o pretnjama po američku demokratiju.

Tramp predstavlja izbornu trku u sličnim, egzistencijalnim terminima. Tvrdi da su krivične optužnice protiv njega politički motivisane, a Bajdena naziva propalicom.

Uprkos tome što je suočen sa federalnim optužbama zbog miješanja u izbore, Tramp je proteklih mjeseci najavljivao da će biti diktaror "prvog dana" i da će vršiti istrage zatvarati i svetiti se političkim protivnicima.

Trampovi advokati negiraju da je učestvovao u pobuni 6. januara 2021. i tvrde da je njegovo obraćanje pristalicama na dan nemira dio ustavnog prava na slobodu govora.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

Bonus video:

09:59

NEĆE PRIZNATI PORAZ TOKOM PREDIZBORNE KAMPANJE Lutovac: Da li Bajden pravilno rasuđuje? Pitanje je kada će DIĆI BELU ZASTAVU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track